Četvrtak 21.05.2015.
11:06
blic.rs

Deca ebole se prostituišu za komad hleba

Tanjug/AP
Epidemija im odnela i roditelje, ali i letinu

U seoskim delovima zemlje deca umiru od gladi, a procenjuje se da ima čak 12.000 siročadi, od kojih su mnoga primorana da se sama brinu o sebi. Neka deca su, navodno, pokušala da se ubiju jer ih okolina izbegava u strahu od zaraze, a devojčice su prisiljene da se prostituišu da bi došle do novca za hranu.

- Mnoge seoske opštine koje su bile u karantinu ostale su bez prinosa i ljudi ozbiljno pate. Kao posledica toga nemaju šta da zasade pre sezona kiša, koja je tradicionalno poznata kao sezona gladi - navodi britanska organizacija.

- Najslabiji, uključujući i brojnu siročad, gladuju i pre nego što je počela. Ako uz to ne mogu da se nadaju sledećoj letini, moguće posledice su užasne - dodaje iz organizacije.

Ibrahim (13) i Aminata (10) iz sela Kigbal ostali su bez oba roditelja zbog ebole. Dva puta zaredom bili su 21. dan u karantinu. Njihov stric Muhamed Lamin je tokom epidemije ostao bez letine, a ono malo hrane što je imao delio je između njih i svoje troje dece. U početku su odbijali hranu.

- Bili su suviše traumatizovani, a hrana koju sam mogao da im priuštim nije bila dobra - kaže stric.

- Ibrahim i Aminata su postajali sve slabiji, a kada su kukali da su gladni, govorio sam im da se strpe još malo. U februaru je umro Ibrahim, a Aminata nedelju dana kasnije. Bili su žrtve gladi i traume zbog virusa ebole - dodaje on.

Njihove sestre Džejn (8) i Fatamata (3) su u to vreme živele u drugom selu, kod starije sestre, ali su posle nekoliko nedelja morali da se vrate u Kigbal, jer je i ona umrla od ebole. Sada i one jedva preživljavaju na jednom obroku dnevno, a i to imaju samo zahvaljujući stricu.

- Znam da su mi brat i sestra umrli od gladi i to me plaši. Potrebni su mi hrana i odeća, ali moj stric je siromašan. Preživljavamo na pirinču, ali ga nema dovoljno - rekla je Džejn.

Organizacija “Street Child” apelovala je na velike organizacije da poklone ili pozajme seljacima seme kako bi ga na vreme zasadili za žetvu u oktobru. Prošle nedelje u Gvineji i Sjera Leoneu zabeleženo je 35 novih slučajeva ebole, četiri puta više nego nedelju dana ranije, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija. U Liberiji je ovog meseca proglašen prestanak epidemije.

2024 © - Vesti online