Četvrtak 21.05.2015.
09:19
J. L. Petković - Vesti

Veterani OVK "drmaju" Balkanom

Reuters
Staro iskustvo, nove akcije: Propadnici OVK (Foto: Arhiva)

Status veterana OVK priznaje se i Aliju Ahmetiju, lideru Demokratske unije za integraciju, koja je koalicioni partner u makedonskoj vladi od 2008. Ahmeti, koji je studirao filozofiju u Prištini, bio je jedan od vođa protesta protiv Miloševića i među glavnim organizatorima protesta albanske dijaspore u Evropi.

Jedan je od glavnih osnivača OVK da bi kasnije bio izabran za vrhovnog komandanta i političkog predstavnika Oslobodilačke nacionalne armije (ONA). Nakon potpisavanja Ohridskog sporazuma u avgustu 2001. godine, Ahmeti je angažovan u političkom procesu implementacije sporazuma.

Status veterana ima i kosovski političar Dažvit Haljiti iz Demokratske partije Kosova, takođe jedan od osnivača OVK. On je u Švajcarskoj, gde je skupljao novac za ilegalne gerilske grupe i organizacije, koja će 1997. dobiti naziv OVK, upoznao Tačijevog ujaka Azema Sulju protiv koga je Euleks obnovio istragu u slučaju "Blaca" (kao glavnoosumnjičenog za politička ubistva na Kosovu po okončanju sukoba) i Alija Ahmetija.

Prema nepotvrđenim obaveštajnim informacijama američkog Kfora i NATO-a, Haljiti ima debeo kriminalni dosije, koji uključuje organizovanje prostuticije i trgovinu oružjem. Kako se navodi u tom dokumentu, drugi posao ga povezuje s bivšim albanskim premijerom Fatosom Nanom, koga je na čelu Socijalističke partije Albanije i na premijerskoj funkciji nasledio Edi Rama.

Veteran je i Nuri Bedžeti iz Tetova, koji sada živi u Prištini, a koji se nalazi i na spisku nepoželjnih osoba u SAD. Na spisku vetrena OVK nalaze se Hašim Tači, Ramuš Haradinaj, Jakup Krasnići i još osoba koja se u Srbiji sumnjiče za ratne zločine.

Uzalud spisak

Udruženje porodica stradalih na KiM uputilo je u martu šefu Euleksa Gabrijelu Meučiju i glavnom tužiocu Kosova spisak s imenima 318 kidnapovanih civila i Albanaca osumnjičenih za zločine nad nealbancima. Porodice smatraju da bi spisak mogao da posluži Euleksu za upoređivanje sa spiskom veterana OVK kao polazište i dobar trag za rasvetljavanje zločina.

- Nažalost, ni od jednog ni od drugog nismo dobili odgovor. Ostaje nam da insistiramo da se rasvetljavanjem ovih zločina bavi Specijalni sud koji je naša poslednja slamka spasa - kaže Gordana Đikanović iz Udruženja porodica stradalih.

"Crna lista"

Na takozvanoj "američkoj crnoj listi", nalazi se 11 državljanja Makedonije, koja su se "bavila, pomagala, sponzorisala ili podržavala ekstremističko nasilje u Republici Makedoniji i na drugim mestima na Zapadnom Balkanu". Na toj listi se nalazi i Menduh Tači, šef najveće etničke albanske opozicione stranke u Makedoniji - Demokratske partije Albanaca.

2024 © - Vesti online