Četvrtak 21.05.2015.
06:46
D. Dekić - Vesti

Veća plata uz metlu nego uz pušku

A. Čukić
Jeftino koračanje: Vijska Srbije

Svaka vlast se diči vojskom, nedavno je predsednik države Tomislav Nikolić rekao da je ona "uzor u regionu i šire", ali je prećutao da su srpski vojnici prema materijalnom položaju, na začelju zemalja u regionu.

Sagovornik "Vesti" koji kao stariji vodnik dobija mesečno oko 330 evra, smatra da se smanjenje plata od deset odsto u javnom sektoru odrazilo jedino na vojsku.

- Javna preduzeća su pre odluke o smanjenju podigla plate, pa su ostala na istim primanjima, prosveta je štrajkom izdejstvovala pomoć u visini smanjenja, dok je privremena mera o povećanju dodatka policiji uz platu prerasla u stalnu, a prosečna plata vojnika jeste smanjena za deset odsto sada iznosi nepunih 300 evra - objašnjava Popović.

Krivicu za ovakav položaj vojnika lider sindikata Sloga Željko Veselinović vidi u otporu unutar Vojske za sindikalnim organizovanjem.

- Plate vojnika generalno su male, ali pokušaj da se njihov položaj poboljša sindikalnim posredstvom propada jer starešine na nož dočekuju mlađe i njima podređene kadrove koji pokušavaju da oforme sindikate. To je delom iz razloga što ne trpe da im neko niži u vojnoj hijerarhiji bude nadređeni u sindikatu, a delom iz straha, jer su plate zabranjena tema - pojašnjava Veselinović u izjavi za "Vesti".

2024 © - Vesti online