Sreda 04.11.2009.
18:42
Tanjug

Ukrajina će platiti ruski gas na vreme

"Svakako da ćemo na vreme platiti, a "Naftogas" koncentriše finansijska sredstva kako bi platio gas u rokovima koji su određeni ugovorom", rekao je ukrajinski ministar energetike Jurij Prodan, preneo je Rojters.


Desetogodišnjim ugovorom, koji je potpisan posle "gasnog rata" dveju zemalja u januaru 2009. godne (zbog kojeg su isporuke ruskog gasa preko Ukrajine jedno vreme bile prekinute i za dobar deo zemalja Evrope), državni holding "Naftogas" je obavezan da isporučeni gas plati najkasnije do 7. u narednom mesecu, jer u suprotnom "Gasprom" ima pravo da zahteva stoprocentno avansno plaćanje.

Premijer Ukrajine Julija Timošenko

Ruski premijer Vladimir Putin je prošle nedelje, posle telefonskog razgovora sa premijerkom Ukrajine Julijom Timošenko, javno izrazio sumnju u platežnu sposobnost "Naftogasa". Timošenkova je za sve probleme optužila svog suparnika na januarskim predsedničkim izborima, sadašnjeg predsednika Viktora Juščenka, a Putin je nešto kasnije priznao da bi najavljivana opasnost od novog "gasnog rata" mogla da bude samo deo predizborne kampanje.


"Naftogas" je već obećao da će u celini i blagovremenu platiti oktobarski uvoz. Predstavnici ukrajinskog predsednika, koji po tradiciji kritikuje gasni sporazum sa ruskim "Gaspromom", oktobarski račun za gas procenjuju na 470 miliona dolara.

2024 © - Vesti online