Sreda 20.05.2015.
10:12
Srna

Gruevski i Zaev razgovarali 10 sati u Strazburu

Tanjug
Dok nezadovoljni građani protestuju, makedonski premijer ne želi da podnese ostavku: Nikola Gruevski

Lideri vladajućeg VMRO-DPMNE Nikola Gruevski i opozicinog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev razgovarali su 10 sati u Strazburu o prevazilaženjeu političke krize.

Razgovorima su prisustvovali evroposlanici Ivo Vajgl, Eduard Kukan i Ričard Hovit, kao i evrokomesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han.

Evropska trojka saopštila je ranije da poslanici Evropskog parlamenta pozdravljaju napore Gruevskog i Zaeva da rade u pravcu postizanja dogovora.

Navodi se i da su ti dogovori u interesu svih građana Makedonije, te da dvojica lidera čine napore da rešavaju izazove proistekle iz krize u skladu sa evropskim standardima.

Potvrđena je privrženost Gruevskog i Zaeva procesu evropskih integracija i demokratskim principima i saglasni su da je interes zemlje na prvom mestu.

Evropski poslanici i komesar Han pozdravili su iskrenu diskusiju o ključnim pitanjima, a svi sagovornici slažu se da je nastavak dijaloga od presudnog značaja, kaže se u saopštenju o rezultatima dijaloga lidera vodećih makedonskih političkih stranaka.

U Skoplju su prethodno održana dva sastanka na kojima su, osim Gruevskog i Zaeva, učestovali i lideri dve najveće političke formacije makedonskih Albanaca - Ali Ahmeti, predsednik Demokratske unije za integraciju, i Menduh Tači, vođa Demokratske partije Albanaca.

Treći sastanak političkih lidera u Skoplju biće održan 26. maja.

Planirano je da se premijer Gruevski danas (20. maj) obrati najvećoj političkoj grupaciji u Evropskom parlamentu, Evropskoj narodnoj partiji, čiji je član njegova VMRO-DPMNE.

U Evropskom parlamentu je planirana plenarna debata o situaciji u Makedoniji na kojoj nije predviđeno usvajanje rezolucije, navode skopski mediji.

2024 © - Vesti online