Sreda 20.05.2015.
10:23
Srna

"Porošenko balansira između EU i Amerike"

Tanjug/AP
Porošenko se plaši da ne okrene SAD protiv Ukrajine: Sergej Lavrov

Lavrov je dodao da Porošenko istovremeno u razgovorima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom pokušava da bude pragmatičan i da rešava pitanje smirivanja situacije u Ukrajini.

- Ali kada Porošenko telefonom razgovara sa Putinom, ili kada su se vodili razgovori u "normandijskom formatu", on je, u nekim pitanjima koje je trebalo rešiti, pokušavao da bude pragmatičan - rekao je Lavrov za "Rosiskuju gazetu".

Govoreći o odnosu EU prema nacionalizmu u Ukrajini, Lavrov je rekao da Evropa svakako primećuje činjenicu da iza vlasti u Kijevu stoje radikali, reagujući "nekako čudno", prenosi "Sputnjik".

- Zakon o priznavanju herojstva UPA (Ukrajinska ustanička armija koja se borila na strani Hitlera) donesen je u Radi pre mesec dana, upravo u vreme kada je tamo bio predsednik Poljske Bronjislav Komarovski. Ali on je ćutao. I tek kad se vratio u Varšavu, posle nekoliko dana, počeo je da govori da to nije u redu, i da su oni ubijali Poljake, a vi sada, kaže on, te ljude proglašavate herojima - podsetio je šef ruske diplomatije.

On je dodao da neki evropski političari u razgovorima s njim govore o "složenoj situaciji u Ukrajini", ali zvanično o tome ćute.

2024 © - Vesti online