Utorak 19.05.2015.
18:53 >> 21:42h
Tanjug

Grad pravi štetu po Srbiji: Nastradali malinjaci, opustošena sela

Tanjug
Mesta obelela, maline stradale: Meštanin Rudna Rastko Milošević pokazuje napadali grad

Ivanjica

Prema rečima predsednika Asocijacije proizvođača jagodastog voća Dobrivoja Radovića najviše su stradale malina i jagoda u Ivanjici.

- Da nisu delovali strelci protivgradne zaštite, šteta bi bila daleko veća - ocenio je Radović za Tanjug.

Prema rečima malinara Nenada Bogdanovića iz Kumanice, gradonosni oblak došao je iz pravca Golije, a grad je padao u nekoliko navrata i načinio velike štete malinjacima.

Nova Varoš

Časlav Krstić iz sela Debelja (N. Varoš) je precizirao da su opustošene mesne zajednice Božetići, Štipkovo, Ljepojevići, Trudovo, Bukovik i Debelja.

Krstić navodi da je grad padao oko 20 minuta i dodaje da od krompira i voća nije ostalo ništa.

- Grad je obeleo, teško da će imati stoka šta da pase jer je trava bukvalno samlevena. Nisam čuo da je dejstovala protivgradna zaštita, ali komšije kažu da su rakete stigle - naveo je Krstić.

Kraljevo

Meštanin Rudna Rastko Milošević rekao je da su jaka kiša i grad veličine oraha oštetili malinjake po kojima je taj kraj nadaleko poznat, a stradali su voćnjaci sa kruškama i jabukama, kao i pšenica i kukuruz.

- Nevreme je stiglo sa istoka, što se retko dešava, jer uglavnom dolazi sa Radočela i potrajalo je dobrih desetak minuta. Posledice nisu katastrofalne kao što je to bio slučaj nedavno u ivanjičkom i ariljskom kraju, ali je svakako pričinjena znatna materijalna šteta - kaže Milošević. Prema njegovim rečima, zasadi čuvenog rudnjanskog krompira na sreću nisu stradali, ali se meštani Rudna nadaju da će nadležni iz kraljevačke lokalne samouprave u što kraćem roku izaći na teren, kako bi se precizno utvrdila pričinjena šteta.

2024 © - Vesti online