Utorak 19.05.2015.
15:17
B92

Uzeli socijalnu pomoć i otišli u džihad

Reuters
Danska plaća njihov boravak u Siriji

Podaci danskog Ministarstva za rad pokazuju da je grupa muškaraca sredstva namenjena ljudima bez posla upotrebila kako bi otišla u Siriju.

"Agencija za zapošljavanje je dobila informacije u vezi sa 32 osobe koje su otputovale iz zemlje kako bi učestvovale u oružanom sukobu u periodu kada su dobijali socijalnu pomoć", navedeno je iz danskog ministarstva.

Pomoć je tim ljudima isplaćivana na dva načina, kroz gotovinu i dnevne isplate. Oni koji su uključeni u sistem dnevnih isplata mogu da dobiju do 121 dolara na dan u roku od dve godine.

Peter Skarup iz Narodne partije Danske je posle objave ovakvih podataka rekao da to pokazuje da je Kopenhagen neodgovorno postupio u borbi protiv ekstremizma.

- Mnogo se priča o tome koliko je to ozbiljna opasnost, ali kad dođe do stvarnih posledica možemo da vidimo da niko ne radi ništa - rekao je Skarup.

Prema njegovim rečima, svaki slučaj mora da bude prijavljen policiji, zato što onaj koji je u Siriji ne može da bude i u Danskoj i da čeka posao.

- Ako treba da pošaljemo signale da nećemo prihvatiti da Danci učestvuju u ratu u Siriji, onda moramo da uradimo nešto povodom toga - zaključio je Skarup.

Prve naznake da korisnici socijalne pomoći idu u Siriju pojavile su se u novembru 2014. godine, a u martu je saopšteno da najmanje 115 učestvuje u borbama u Siriji i Iraku.

2024 © - Vesti online