Utorak 19.05.2015.
15:12
Tanjug

Savez o Rađenu: Da se više nikada ne ponovi!

VSS
Pozitivan: Nikola Rađen

Vaterpolisti Olimpijakosa je nakon utakmice Svetske lige Španija - Srbija u Madridu 17. februara bio pozitivan na kokain na anti-doping kontroli, posle čega je 6. maja FINA obavestila Savez o Rađenovoj suspenziji.

- VSS sa velikom odgovornošću, izražava žaljenje zbog slučaja Nikole Rađena, pre svega zbog samog sportiste koji je ugrozio dalju, do sada veoma uspešnu karijeru, a zatim i zbog sporta u celini kojem ovakvi štetni događaji nisu potrebni. U našoj organizaciji ovakvih slučajeva do sada nije bilo i sigurni smo da ih nikada neće biti u narednom periodu - navodi se u saopštenju na sajtu VSS.

Dalje se navodi da je Rađen u zakonskom roku od prijema dopisa od 10 dana obavestio FINA da odustaje od "B" uzorka, što je svetskoj organizaciji omogućilo da nastavi postupak koji će trajati u narednom periodu do donošenja konačne odluke.

- Od ponedeljka 18. maja traje suspenzija svih aktivnosti Rađena u sportu i trajaće do donošenja konačne odluke FINA, o kojoj će javnost biti blagovremeno obaveštena. Rađen je u pismu FINA istakao da nije uzimao pomenutu supstancu radi ostvarivanja boljih sportskih rezultata i podsetio da je više puta u toku karijere bio testiran i to na najvećim takmičenjima i da su nalazi uvek bili negativni.

Iz VSS poručuju da je Rađen izrazio je želju da se njegov slučaj iskoristi kao poruka sportistima i da je spreman da uzme učešće u raznim akcijama na svetskom i lokalnom nivou kako bi se istakli negativni efekti korišćenja ovakvih i sličnih nedozvoljenih supstanci.

- Ovakve navode Savez apsolutno podržava i sam će svojim akcijama uticati na edukaciju mladih kako bi se izbeglo korišćenje supstanci koje ugrožavaju pre svega zdravlje ljudi. Istovremeno, potpuno opredeljeni za strogo poštovanje Zakona o sprečavanju dopinga u sportu, nastavićemo sa pojačanim aktivnostima da, u saradnji sa ADAS-om, vršimo redovnu kontrolu i sankcionišemo svako eventualno uzimanje bilo kakvih nedozvoljenih sredstava - zaključuje se u saopštenju.

2024 © - Vesti online