Utorak 19.05.2015.
14:57
Tanjug

Ima 65 godina i rodila je zdravog dečaka!

Reuters/A.L.
Sve je više slučajeva koji pokazuju da za trudnoću i bebu nikada nije kasno

Haja Sara Šahar, ultraortodoksna Jevrejka iz Bnei Braka, kraj Tel Aviva, rodila je svoje prvo dete, zdravog dečaka u ponedeljak u bolnici  Meir u Kfar Sabi, navode mediji.

Ona ja pokušavala da ostane trudna otkako se venčala pre 45 godina. Beba je rođena carskim rezom, a začeta je in-vitro oplodnjom, spermom donatora ili kupljenom, bolnica nije do kraja obelodanila.

Sahar i njen suprg Šmuel (67) pripisali su uspešnu trudnoću blagoslovu svog rabina, navode izraelski mediji.

Doktorka Tal Bitor, ginekolog u izraelskoj bolnici Meir, gde je rođen dečak od 2,68 kilograma, izjavila je da Šahar može da doji, iako je u poodmaklom dobu.

- Mi ne preporučujemo pokušaje trudnoće posle 54 godine, ali smo bili vrlo uzbuđeni tokom porođaja. Ne sumnjamo da će ona biti odlična majka. Ona je posebna osoba. Beba je vrlo slatka - rekla je doktorka.

Veštacka oplodnja u Izraelu je zabranjena posle 54. godine.

Doktorka je takođe rekla da je trudnica redovno dolazila u kliniku za praćenje visoko rizične trudnoće, išla na neophodne testove i ultrazvuk, da je uvek sarađivala, nikada se nije žalila, niti joj je bila potrebna duga hospitalizacija.

Nakon porođaja je poručila: "Nikada ne odustati".

Prošle godine je jedna 61- godišnja žena rodila sina u bolnici u Jerusalimu. Izraelski mediji navode da nije sasvim jasno ko je nastarija porodilja u svetu.

Pre dve godine britanski "Dejli mejl" je objavio da je Radžo Devi Lohan iz Indije nastarija porodilja koja je rodila dete u 69-oj godini.

Međutim,  2008. godine je ABC News javio da je jedna druga Indijka, Omkari Pankvar, rodila blizance u 72- oj godini.

"Džeruzalem post" pominje i Mariu del Karmen Busadu de Laru iz Španije koja je rodila blizance sa nepunih 67 godina.

2024 © - Vesti online