Petak 30.04.2010.
13:55
Vestionline

Kako se iskorenjuju vrline

Švajcarski lekar Arčibald Rajs ovako je 1928. godine poručio Srbima:

Arčibald Rajs

"Vaš narod je veliki ljubitelj političkih ili, bolje rečeno, stranačkih vođa. Sa sve nadmoćnijim stupanjem na vlast inteligencije, pojavljuju se ljudi koji shvataju kakva se lična korist može izvući iz vaše sklonosti za stranačku politiku.

Oni stvaraju zanimanje od iskorišćavanja vaše sklonosti za stranačku politiku, pa sada imate profesionalne političare koji na tome zarađuju za život. Ma, šta govorim! Oni zgrću bogatstvo.

Tako su vam političari iskvarili zemlju. Običaji profesionalnih političara prvo iskorenjuju vrline srpskog tla. A, na nesreću, političari su vam svemoćni. Politika se meša u sve i svuda upravlja. Ukaže li se neko mesto u vlasti, bilo ono važno ili osrednje, svejedno, o izboru ne odlučuju zasluge kandidata, već političke veze.

Može on biti i najveća neznalica, najnečasniji čovek, ako je 'štićenik' političara-strančara stranke na vlasti, pobediće i čoveka najkvalifikovanijeg i u stručnom i u moralnom pogledu. Funkcioneri su vam, po pravilu, najgoreg kvaliteta. Često nisu ni sposobni da obavljaju posao koji se traži od mesta koje zauzimaju".

2024 © - Vesti online