Utorak 19.05.2015.
12:22
Tanjug

Koha: Islamski ekstremisti finansiraju obrazovanje na Kosovu

Reuters/Stringer
Kosovo se često naziva "rasadnikom mudžahedina": Akcija hapšenja ekstremista u Prištini

U tekstu pod naslovom "Investicije islamskih ekstremista u obrazovanju na Kosovu" se kaže da se to odvija uz dozvolu kosovskih institucija.

U izveštaju inostrane obaveštajne službe, do kojeg je došao dnevnik, govori se o aktivnostima 50 nevladinih organizacija  i 11 lica koji su najviše širili verski islamski ekstremizam.

Kosovo se u tom izveštaju predstavlja kao "kolevka" verskog uticaja još od predškolskih ustanova. Obdanište "Cveće dana" u Prištini je jedno od njih. Njen vlasnik Driton Madzuni ima jake veze sa Hasanom Abazijem jednim od rukovodioca sedme brigade muhadžedina u Bosni. Na čelu finansija se nalazi Hašan Ali Al Saraj, poreklom iz Iraka, navodi list.

Funkcionisanje obdaništa i škola kao i sumnjivih domova studenata, koji imaju veze sa terorističkim organizacijama, je dozvoljeno od strane ministartsva obrazovanja, konstatuje list navodeći da obdanište "Cveće dana" ima licencu od 2006. godine.

- Mnoge organizacije i NVO koje su bile instalirane na Kosovu posle rata 1999 godine, kao sto su Al-Haramanei, IWC, KOFF, ISTAMBUL...  su udaljene sa Kosova. Međutim one su iza sebe formirale nevladine organizacije kao sto su "Tragovi", "Fondakos", " Sfera", "Jednakost", "Ponos", "Realnost", "Kuran"... - kaže se u istražnom izveštaju baziranom na mnogime izvorima, prenosi "Koha ditore".

U vezi sa tim organizacijama su, dodaje list, su mnogi imami i pojedinci.

2024 © - Vesti online