Ponedeljak 18.05.2015.
22:00 >> 22:06h
Srna

Gruevski na mitingu: Makedonija ne može da dozvoli Zaeva za premijera

printscreen
Najveći miting pozicije

- Mislili ste da ćemo da pokleknemo, ali večeras ste dobili odgovor. Makedonija se ne predaje, Makedonija je snažna - rekao je Gruevski.

- Nema povlačenja, nema predavanja - kazao je Gruevski i dodao da je herojstvo policajaca poginulih u obračunu sa naoružanim teroristima 9. maja u Kumanovu primer za to - kako se voli Makedonija.

- Makedonija, istakao je, nisu ni Nikola Gruevski ni Zoran Zaev - ovo je Makedonija.

- Makedonija ne može da dozvoli da ima premijera koji javno traži od naroda da savija kičmu, već mora da ima premijera koji će da se bori da nađe dostojanstveno rešenje za probleme, naveo je Gruevski.

On je optužio Zaeva da na destruktivan način i destabilizacijom želi da se dokopa vlasti.

- To je čovek koji nema svoj stav i vodi ga međunarodni milijarder koji kontroliše polovinu medija u Makedoniji i misli da sa svojim parama može da bude vođa nad narodom - kazao je Gruevski.

Makedoniji, dodao je, ne treba premijer koji "besramno krade i laže, šuruje sa stranim službama, stavlja im se na raspolaganje i hoće vlast".

-  Kao takav ne samo da neće biti premijer, nego ni gradonačelnik - kazao je Gruevski.

Osvrnuvši se samokritički na devet godina vladavine svoje partije, Gruevski je priznao da je sigurno bilo i grešaka.

- Ovi prisluškivani razgovori su velika pouka za mene, u svakom zlu ima i nešto dobro. Kao partija, ako ne učimo na greškama onda ništa nismo naučili - kazao je premijer.

Dodao je, međutim, da Zaev ne želi naprednu Makedoniju.

- Ni njegov scenarista to ne želi. Oni hoće vlast po svaku cenu. Zamislite premijera kog je na vlast dovela strana služba i o njemu ima iste snimke - naveo je Gruevski.

Inače, miting pozicije počeo je intoniranjem makedonske himne koju je pevala pevačica Kaliopi, nakon čega je minutom ćutnje odata pošta poginulima u Kumanovu.

Do 20.00 časova na mitingu se, prema procenama, okupilo oko 20.000 ljudi. Učesnici mitinga stalno su pristizali, a na trgu su i bajkeri sa makedonskim zastavama, prenose mediji.

Demonstranti nose makedonske zastave i transparente podrške premijeru i vladajućoj politici. Na jednom transparentu piše "No USA, VMRO Makedonija".

Makedonski mediji prenose da je ovo najmasovniji miting u istoriji nezavisne Makedonije.

2024 © - Vesti online