Ponedeljak 18.05.2015.
20:11
Srna

Ko sprema "makedonsko proleće"?

Tanjug
Scenario za makedonsko proleće

- Jedna linija su protesti opozicije, druga je pokušaj uvođenja radikalnih albanskih elemenata, a treća linija su pritisci SAD i EU, koje će sve češće i brutalnije osećati i premijer Nikola Gruevski i predsednik Đorđe Ivanov - ističe Proroković.

On je za "Sputnjik" naveo da makedonsku krizu sagledava iz ugla tri koraka koje su premijer Gruevski i predsednik Ivanov preduzeli u poslednjih godinu dana.

Prvi je, kaže on, što su odoleli pritisku EU i SAD i nisu uveli sankcije Rusiji, drugi je pokazivanje zainteresovanosti Makedonije da učestvuje u projektu "Turski tok" i izgradnji saobraćajnog koridora od Pireja do Budimpešte, i treći korak je odlazak Ivanova na vojnu paradu u Moskvi 9. maja.

- Kada je Makedonija počela da razmišlja o strateškoj alternativi, o jačanju nekih veza sa Rusijom, o otvaranju prostora za nastup Kine na Balkanu, tada se unutar Makedonije radikalizovala situacija - precizira Proroković.

On podseća da su jučerašnjem mitingu opozicije u Skoplju prisustvovali ambasadori većeg broja članica EU, ambasador SAD i šef misije EU u Skoplju.

- Kada bi se u nekim ozbiljnim državama tako nešto desilo, ti ambasadori bi za 48 sati bili vraćeni u svoje zemlje - zaključuje Proroković.

Tanjug
Pritiskaju Gruevskog da odbaci Rusiju

Pritisak na Gruevskog

Naučni saradnik Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka Georgij Engelhard naglašava da su i EU i SAD na sve načine ispoljile podršku demonstrantima u Makedoniji, te da je i jučerašnji miting u Skoplju bio održan u, kako kaže, međunarodnom tonalitetu jer je veliki deo istupanja i proglasa dat na engleskom jeziku, kako bi razumela i međunarodna publika.

- Štaviše, mi sada vidimo da se Edi Rama trenutno bavi 'ispravnim orijentisanjem' albanskih političara iz Makedonije. Takođe, govornici su optužili vladu Gruevskog za to da su nacionalisti, da produbljuju krizu, pa je i ovo optužba sasvim jasno upućena 'spoljnom' auditorijumu - precizira Engelhard.

On podseća i na izjavu ambasadora Austrije u Skoplju koji je rekao da neke države EU, ako se u Makedoniji ne stabilizuje politička sitaucija, u suštini mogu da blokiraju dalji proces evrointegracija.

- Da li je to takođe pritisak na Gruevskog? Ili na obe strane, navodno - hajde, raspravite se već jednom? Sasvim je očigledno da je to pritisak i na Gruevskog i na čitavo makedonsko društvo. Ipak, nade u evropsku integraciju Makedonije su jake. I naravno, opasnost da će evropska integracija biti blokirana treba da potkopa poziciju premijera, to je očigledno. Zaev aludira da može da osigura stupanje zemlje u EU i NATO - konkretizuje Engelhard.

On je dodao da u zapadnoj štampi se vidi skup optužbi da Rusija pokušava da proširi svoj uticaj na Balkanu, a to znači da se javno mnjenje priprema za to da bi u ovom regionu trebalo voditi strožu politiku prema Rusiji.

Gruevski nije hteo milom, pa mu objašnjavaju silom

Engelhard za "Sputnjik" kaže da se ne radi o tome što Rusija ima kolosalni uticaj u Makedoniji, jer ga nema, već se zemlja koja veoma zavisi od agrarnog izvoza nije pridružila sankcijama, kako bi sačuvala rusko tržište i ona ga je sačuvala.

Drugi detalj je, ističe on, koridor za "Turski tok", a kako kaže, SAD i EU su uložile ogromne napore da blokiraju "Južni tok", pa sada pokušavaju da zatvore i makedonsku tranzitnu varijantu i samim tim, kako one smatraju, da ekonomski istisnu Rusiju sa Balkana.

- A u kojoj meri je Zaev bolji od Gruevskog, za njih je, u stvari, drugostepeno pitanje. Jednostavno, tako je ispalo da Gruevski, bez obzira na sve aluzije, nije odustao od saradnje sa Rusijom. Prestao je da shvata kad mu se lepo kaže, tada su počeli da mu prilično jasno objašnjavaju na ružan način - zaključuje Engelhard.

2020 © - Vesti online