Utorak 19.05.2015.
06:13
J. Arsenović - Vesti

Vučić ogovarao Tomu

Reuters
Draža Mihailović povod za kritike Nikoliću

- Zasluga za ovo prekrajanje istorijskih činjenica, relativizaciju antifašističke borbe i podele koje nastaju i koje će nastati u zemlji i regionu, nedvosmisleno pripada Nikolić Tomislavu, jer je institut predsednika Srbije, predsednika svih građana, zloupotrebljen za pritisak na pravosuđe - smatra Čanak.

On zamera što je punomoćnik predlagača rehabilitacije bio Nikolićev savetnik Oliver Antić, a procenjuje da "rehabilitacija Draže Mihailovića apsolutno predstavlja jedan od najtežih udara evropskim integracijama, kao i stabilnosti zemlje i regiona u prethodnih desetak godina".

Predsednik Srbije tako je još jednom dobio prostor u domaćim medijima u negativnom kontekstu, s tim što više od ove zvanične izjave lidera pokrajinske stranke ograničenog dometa, njegov kabinet pogađaju učestale kritike funkcionere vladajuće Srpske napredne stranke, partije koju je Nikolić osnovao i čiji je lider bio sve do izbora za šefa države.

Ta već gotovo javna neslaganja do sada su se po pravilu obavljala na nižem nivou, a kao najistureniji kritičar Andrićevog venca bila je potpredsednica Vlade i SNS Zorana Mihajlović. Od prošle nedelje i premijer Aleksandar Vučić se uključio u žalopojke na račun rada Nikolića i njegovog kabineta.

Prema pisanju beogradske štampe, premijer se na prošlonedeljnom sastanku sa čelnicima nekoliko nevladinih organizacija požalio na to što je Nikolić novu platformu o Kosovu i Metohiji pisao bez konsultacije s njim i Vladom Srbije, otkrivajući da je za deo njenog sadržaja saznao iz medija. I Nikolićev put u Moskvu i odluku da na paradu u čast Dana pobede nad fašizmom pošalje srpske gardiste, kao i angažman Olivera Antića u procesu rehabilitacije Draže Mihailovića, premijer je ocenio kao otežavanje pozicije Srbije u odnosima prema EU.

Nikolić medijski nezaštićen

Istraživanje naslovnih strana dnevnih novina u Srbiji pokazalo je da je posle ministra prosvete, predsednik Srbije Tomislav Nikolić najčešće od svih državnih funkcionera bio spominjan u negativnom kontekstu. Istraživanje koje je sproveo Medijski arhiv Ebart, u organizaciji Instituta za javnu politiku, pokazala su da je negativnom kontekstu predsednik pominjan svaki peti put.


Teško do smene

Mandat predsedniku Republike može da prestane istekom petogodišnjeg mandata, ostavkom ili razrešenjem. Predlog za razrešenje mora da potekne od najmanje jedne trećine narodnih poslanika i to zbog povrede Ustava. Ustavni sud potom u roku od 45 dana odlučuje da li zaista postoji povreda Ustava, a tek ukoliko je ima onda najmanja dve trećine narodnih poslanika može da izglasa smenu šefa države.

2024 © - Vesti online