Ponedeljak 18.05.2015.
17:49
blic.rs, Tanjug

Policija hapsila Šefera nekoliko sati pre ubistva: Tužilaštvo ga pustilo!

Facebook/Rade Šefer
Ubica Rade Šefer

Rade Šefer je pre krvavog pohoda oko 4.30 ujutru slučajno sreo suprugu Rosu, koju će kasnije ubiti i njihovog mlađeg sina Aleksandra.

On je pre toga, prema rečima očevidaca, pio ceo dan i noć na svadbi starijeg sina Vlastimira i Natalije, čijem se braku protivio.

Ušao je u raspravu sa suprugom Rozom i sinom Aleksandrom  čim ih je video, a zatim je fizički nasrnuo na njih.

Mlađi sin Aleksandar je odmah pozvao policiju koja je došla i privela njegovog oca u policijsku stanicu u Kanjiži.

Policija obaveštava Osnovno tužilaštvo u Senti gde je bila dežurna zamenik tužioca Katarina Segedinski, koja ne traži da se Šefer zadrži iako je osumnjičen za nasilje  u porodici.

On izalzi iz policijske stanice u Kanjiži posle šest sati ujutru i odmah odlazi do stana u Senti, gde je živeo, i uzima lovačku pušku.

Zatim odlazi do sela Orom gde ubija taštu i tasta Gizerlu (68) i Jena (74) Traćika. Nakon toga vozi se do Martonoša gde nastavlja krvavi pir.

Stefanović smenio načelnike PS Senta i Kanjiža

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da je, zbog utvrđenih nepravilnosti u radu, nakon tragedije u Kanjiži, smenio načelnike policijskih stanica Senta i Kanjiža i da je protiv njih pokrenut disciplinski postupak.

- Nakon tragedije koja se juče dogodila u opštini Kanjiža, u kojoj je sedam osoba izgubilo život, naredio sam pokretanje istrage i uputio Sektor unutrašnje kontrole i pripadnike Uprave policije, koji treba da utvrde sve činjenice i okolnosti zbog kojih je došlo do tragedije i eventualnu odgovornost policijskih službenika koji su postupali u ovim opštinama - rekao je Stefanović.

Ubija prvo snaju Nataliju (25), njene roditelje Šandora (52) i Karolinu (43) Bajtai, a i svoju suprugu Rosu (47).

Puca i na tetku svoje snaje Natali Danjon i ranjava je u rame. Tada ga njen suprug Emanuel Danjon, francuski državljanin, udara stolicom i lomi mu vrat.

U selima Orom i Martonoš u kojima je Rade Šefer ubio šestoro ljudi mnogi se pitaju da li se tragedija mogla izbeći da je njemu, nakon privođenja u policijsku stanicu zbog nasilnog ponašanja nad suprugom i sinom, određen pritvor.

Tužilaštvo: Nismo naslućivali da će doći do nesreće, bila je u pitanju porodična svađa

Iz Opštinskog javnog tužilaštva u Senti pravdaju se da za to nije bilo osnova, jer ništa nije naslućivalo da će doći do tragedije.

Opštinski javni tužilac Mirko Gašović izjavio je da o privođenju Radeta Šefera nije bio ni upoznat, jer ga je zamenjivala dežurni zamenik Katarina Segedinski, ali da to ništa ne bi izmenilo u odluci da mu se ne odredi pritvor, ni da je bio neko drugi na njenom mestu.

- Policija ga je privela, ali nije bio uhapšen. Bila je u pitanju porodična svađa i nije bilo osnova za lišavanjem slobode i njegovom zadržavanju - tvrdi tužilac Mirko Gašović.

Šefer je i ranije pretio puškom

Iz senćanskog Lovačkog udruženja tvrde da Rade Šefer nije bio nasilna osoba, iako su potvrdili da mu je oružje oduzimano upravo zbog nasliničkog ponašanja.

– Tačno je da mu je pre tri godine oduzeto svo lovačko oružje koje je imao na period od dve godine, jer je sa policijskom patrolom, koja je dolazila u njegov komšiluk zbog intervencije, imao raspravu. Ali mu je oružje, po isteku dve godine, vraćeno. Rade je bio precizan strelac i šampion u gađanju glinenih golubova – potvrdili su senćanski lovci.

2024 © - Vesti online