Ponedeljak 18.05.2015.
18:10
Tanjug

U dva dana u Srbiji ubijeno šest žena

Tanjug
Tragedije se ređaju

- Od Nove godine u Srbiji je (do juče) 19 žena ubijeno u porodičnim svađama, međutim, u dva dana ubijeno njih šest - četiri u okolini Kanjiže i po jedna žena u Čačku i Lozoviku - rekla je Tanjugu Stanojević.

Kako kaže, to su velike brojke, a indicija povećanja broja žrtava videla se još u februaru.

Podsećajući da je prošle godine u Srbiji ubijeno 26 žena, a da je od početka tekuće godine ubijeno već njih 25, ona je istakla da se postavlja pitanje šta Srbiju očekuje ako se na neki način ne stane na put porodičnim svađama i ubistvima.

Navodi i da smo svi krivi za tako nešto jer nedovoljno obraćamo pažnju, ne ukazujemo na probleme i ne prepoznajemo nasilnike.

- Mislim da bi mogli kada bi se malo više potrudili. Svi moramo da se zapitamo dokle ovo vodi, dokle ćemo doći i šta je uzrok ovakvim stanjima, odnosno koliko  nagomilani stres kod ljudi prouzrukuje da se dođe u ovakvu situaciju - kaže Stanojević dodajući i da oni koji znaju osobe sklone nasilju često ništa ne preduzimaju.

Kako kaže, krajne je vreme da nešto radimo, da se presaberemo i shvatimo problem onoliko ozbiljno koliko oni jesu.   

Stanojević kaže i da Savetovalište dobija puno poziva i kao primer navodi da su   prošloj nedelji imali više od 80 poziva žena koje su zvale zbog nasilja u porodici.

- Sve su to pokazatelji i podaci koji bi trebalo da nas zabrinu - upozorava Stanojević i dodaje da trenutno u tri sigurne kuće u Beogradu boravi 60 žena i dece.

Čačanski biznismen Dragan Kuzmanović ubio je jutros iz pištolja svoju suprugu, a potom izvršio samoubistvo, dok je u noći između subote i nedelje 34-godišnji D.B. iz mesta Saraorci, hicem u glavu iz lovačke puške ubio bivšu suprugu J.B. (27) iz Lozovika, nakon čega je izvršio samoubistvo, pucajući i sebi u glavu. Zbog narušenih porodičnih odnosa juče je u mestima Martonoš i Orom kod Kanjiže došlo do velike tragedije u kojoj je život izgubilo sedam lica.
   

2024 © - Vesti online