Ponedeljak 18.05.2015.
16:19
Tanjug

"Hrvatska podržava Srbiju, ali Draža..."

Reuters
Draža nam kvari prosek: Vesna Pusić

Ipak, ona je navela da je zbog stabilnost u region važno da se napravi jasna distanca od veličanja nacističkih kolaboracionista, u koje je svrstala vođu četničkog pokreta Dragoljuba Mihailovića.

- Hrvatska je od početka podržavala put Srbije u EU, uključujući i članstvo u završnici procesa - rekla je Pusićeva novinarima nakon skupa “Prijatelji Srbije” na kome su se okupili ministri spoljnih poslova zemalja članica EU.

Pusićeva je kazala da Hrvatska, kao i većina ostalih u EU, želi što skorije otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja, s tim što je za to potrebno dosledno sprovođenje Briselskog sporazuma.

Ona je, međutim, ukazala da je rehabilitacija Mihailovića poslala vrlo lošu poruku u region i da se o tome razgovaralo i na jutrošnjem ministarkom sastanku.

- To kvari i situaciju u Srbiji - rekla je ministarka i dodala da je dobro što su se čelni ljudi Srbije, premijer Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, jasno ogradili od nedavne sudske presude u korist Mihailovića.

- Bitno je za odnose u regiji da se napravi što jasnija distanca od ovakvih pokušaja rehabilitacije nacističkih kolaboracionista, kakav je bio Draža Mihailović - istakla je Pusićeva, podsećajući da je antifašizam jedna od temeljnih vrednosti EU.

2024 © - Vesti online