Ponedeljak 18.05.2015.
16:09
telegraf.rs

Tajne Šaolin monaha za duži život

Reuters
Samo treniranje uništava ženski princip koji daje smirenost. U svemu treba biti umeren, poručuju monasi

Šaolin monasi veruju u jedan put svakog od nas, veruju da svako u sebi nosi svoju istinu do koje sam mora da dođe i to borilačkim veštinama i meditacijom. Šaolin veštine ne mogu da stvarnost učine lepšom jer stvarnost zavisi samo od toga kako svako od nas vidi sebe i svoj odnos sa svetom.

Kung Fu je za Šaolin monahe glavna alatka za upoznavanje sebe. Principi ovakve filozofije se mogu primeniti gde god da živite i čime god da se bavite, a zdravlje i dug život su osigurani. Tako je Sifu Jan Lei, 34. generacija majstora ovih borilačkih veština, napisao savete za sve koji žele da žive dugo i zdravo i da sačuvaju vitalnost. Ovih 10 saveta će vam sigurno biti od koristi, jer iza njih stoji mudrost stara hiljadama godina.

* Nemojte mnogo da mislite. Razmišljanje troši mnogo energije. Od previše razmišljanja starite.

* Nemojte mnogo da pričate. Većina ljudi ili priča ili radi. Bolje radite.

* Kada radite, radite 40 minuta, a zatim napravite pauzu od 10 minuta. Kada duži vremenski period gledate u nešto, bilo šta, narušavate vid i unutrašnje organe kao i unutrašnji mir.

* Kada ste srećni, kontrolišite taj osećaj. Kad izgubite kontrolu, uništavate energiju u plućima.

Reuters/J.L.
Kung fu za balans Jinga i Janga u organizmu

* Nemojte previše da brinete ili da se ljutite, jer tako kvarite energiju jetre i creva.

* Kada jedete, ne jedite previše. Kada se prejedete, remetite rad slezine. Jedite malo kad osetite malu glad.

* Kad nešto radite, ne žurite. “Idite polako i pre ćete stići”.

* Ako se bavite samo fizičkom aktivnošću i ne radite Či Gong (vežbe disanja, fokusa…), postaćete veoma nestrpljivi i nervozni. Izgubićete balans u svom telu, izgubićete Jin (ženski princip, koji sa Jang principom održava sklad).

* A, ako se ne bavite fizičkom aktivnošću, samo se odmarate ili meditirate, opet gubite sklad i nećete imati Jang energije.

* Šaolin Kung Fu vam daje sve. Suština treninga je da se napravi balans između Jina i Janga. Nije bitno koliko sati vežbate. Telu treba da date ono što mu je potrebno.

2024 © - Vesti online