Ponedeljak 18.05.2015.
15:00
Srna

Samo čudo može da spasi svet od katastrofe

Reuters/NASA
Podizanje nivoa mora koje se predviđa uništilo bi priobalje, poljoprivredu, biljke i životinje...

Rast temperature neće biti ravnomeran. Prema sadašnjim predviđanjima,  prosečni globalni rast od četiri stepena značio bi rast od deset stepeni Celzijusa na Arktiku i u zapadnoj i južnoj Africi.

- Nedavno smo prešli dozvoljeni nivo ugljen-dioksida u atmosferi, a to znači podizanje prosečne temperature u svetu za 3,2 do 5,4 stepena - upozorava predsednik Svetske banke Džim Jong Kim.

Podizanje temperature dovešće do ekstremnih toplih talasa, smanjivanja svetskih zaliha hrane, narušavanja biosfere i podizanja nivoa mora koje može ugroziti mnoge živote, navode stručnjaci.

"Voks" piše da je zagrevnje Zemlje otišlo toliko daleko da "samo čudo može da zaustavi katastrofu koja se sprema čovečanstvu". Oliver Geden, analitičar na nemačkom Institutu za međunarodna i bezbednosna pitanja, za ovakvu situaciju okrivljuje političare.

- Oni žele samo dobre vesti. Političari žele da čuju da je moguće postići cilj od maksimalno dva dodatna stepena zagrevanja i da je to ostvarivo bez agresivnog smanjivanja zagađenja u bliskoj budućnosti - napominje Geden.

2024 © - Vesti online