Ponedeljak 18.05.2015.
14:54
J. L. Petković - Vesti - Foto: Vesti

Lečenje u Kijevu, nada za malu Elenu

- Lekari koji su lečili Elenu uspeli su da zakažu termin za 27. maj, što nas je prilično ohrabrilo, kao i to što nam govore da će ovaj tretman biti poslednji. Ali, jako sam zabrinuta da li ćemo moći da za još nedelju dana sakupimo neophodan novac - kaže zabrinuta majka Ivana.

Roditelji Ivana i Zoran svima su se obraćali za pomoć kako bi obezbednili novac za terapiju, ali ga još nema dovoljno.

Apel za pomoć

Svi koji žele da pomognu ovoj devojčici, mogu to učiniti na dinarski broj žiro-računa u Komercijalnoj banci na ime Ivane Rakić 205- 9011005983449-29 i porukama na humanitarni broj, slanjem SMS poruke, odnosno natpisom broja 92 na broj 3030 iz naše zemlje i uz natpis "human92" na broj 455 iz Švajcarske.

- Zahvaljujući pomoći, pre svega institucija sa severa Kosova, odnosno Aleksandru Spiriću, predsedniku Privremenog organa, opština Mitrovica nam je obezbedila 100.000 dinara, opština Leposavić oko 50.000, ali i uz pomoć drugih donacija, sakupili smo oko 2.000 evra. Fond za lečenje dece sa Novog Beograda otvorio je i humanitarni broj za Elenino lečenje i zato molimo sve ljude dobre volje koji su u prilici da pozivom na humanitarni broj ili uplatama na žiro-račune pomognu našoj devojčici da ode na preko potrebnu terapiju - priča mama Ivana.

Promene u ponašanju kod Elene roditelji su primetili kada je imala dve godine, jer se, između ostalog, nije obazirala na glasove iz okoline. Ubrzo su počeli sa lečenjem u Zavodu za psihološke poremećaje i govornu patologuju u Beogradu. Od kada je napunila četiri godine, mala Elena ide na terapiju aminokiselinama, a za normalno detinjstvo se bori uz pomoć logopeda i psihologa. Roditelji pričaju da se napredak u terapijama odmah video.

- Naša devojčica je počela samostalno da hoda i govori, iako još uvek poprilično nepovezano. Elena je još uvek nespretna, razdražljiva i burno reaguje na nepoznatu okolinu, pa doktori preporučuju tretman matičnim ćelijama, kako bi se Elenino stanje dodatno poboljšalo i, ono što je najbolje, ovu terapiju predviđaju kao poslednju u nizu - kaže mama Ivana, koja je osim Elene ima još dvoje mališana, devetogodišnjeg Davida i trinaestogodišnju Irenu.

Roditelji nemaju sredstava

Roditelji Elene Rakić do sada su iskoristili sve raspoložive finansijske mogućnosti i pomoć prijatelja i rodibine. Sa Ivaninim minimalcem kao radnika Trepče i primanjima njenog supruga zaposlenog u J.K.P "Standard" od oko 50.000 dinara, nemaju mogućnosti da samostalno plate lečenje njihove devojčice.

2024 © - Vesti online