Ponedeljak 18.05.2015.
13:06
Srna

"Hrvatski navijači koriste ustaški pozdrav i Zmajeve stihove"

M. Roknić
U Hrvatskoj je vođen građanski rat: Hrvoje Klasić

Klasić navodi da je pozdrav "Za dom spremni" upotrebljavan u ustaškoj NDH i da nije našao takav oblik pozdrava ni u jednom drugom periodu.

On smatra  da je sukob 90-tih godina u Hrvatskoj bio i građanski rat, a ne samo, kako je naveo, "agresija JNA". Većinski srpski krajevi bili su u sastavu Hrvatske, pa su, samim tim, i meštani bili građani Hrvatske.

- Nisam čuo ni jedan protivargument tome, sem pretnje da ću ići u zatvor - rekao je Klasić gostujući na HRT-u.

On ukazuje da su mnogi navijački slogani "pozajmljeni" od susednih naroda, a kao primer navodi slogan: "U boj u boj za narod svoj", koji masovno koriste hrvatski navijači, a radi se o stihovima srpskog pesnika Jove Jovanovića Zmaja.

O Draži i četnicima

Klasić smatra da presuda u slučaju četničkog vođe Draže Mihailovića ne znači ni njegovu ni rehabilitaciju tog pokreta.

On ocenjuje da je namerno zataškano objašnjenje sudije da nije presuđivano o tome da li su četnici i Mihailović činili zločine, već je  ocenjivan proces u kome je on osuđen.

Klasić ukazuje da četnici, ali i ustaše Hrvatskoj imaju pravo na penziju "zarađenu" dok su nosili oružje, što smatra skandaloznim.

Ipak, navodi  hrvatski istoričar, u praksi, u Srbiji još ni jedan četnik nije dobio tu nadoknadu, jer mora da dovede dva partizana kao svedoke - što se pokazalo nemogućim.

Takođe, Hrvatski sabor je 1993. godine odlučio da pripadnici "Hrvatske domovinske vojske" u koju ulaze ustaše i domobrani, primaju penziju.

- To je skandalozna odluka Sabora na čijem je čelu tada bio Stipe Mesić - rekao je Klasić.

Suočavanje sa prošlošću

On smatra da su se u Blajburgu desili zločini koje su počinile partizanske jedinice, ali da se ne može govoriti o nevinim žrtvama, jer su mnogi od ti vojnika bili aktivni pripadnici ustaškog pokreta, koji je činio masovne zločine.

- Mislim da u suočavanju sa prošlošću svi trebamo da damo doprinos, a Katolička crkva ima veliku važnost u tom procesu. Nikada ne čujemo kako je katoličko sveštenstvo reagovalo na sve što se događalo od 1941. do 1945. godine - naveo je Klasić.

On smatra da nikada neće biti otkriven tačan broj ubijenih  u Jasenovcu, ali da je broj manje bitan od stava koji treba biti beskompromisan - da je tu počinjeno veliko zlo, koje se ne sme više ponoviti.

Klasić navodi da je Franjo Tuđman bio partizan "sa dna kace", komunista i  čovek od velikog poverenja Ivana Gošnjaka i Josipa Broza.

- U često prizivanoj lustraciji Franjo Tuđman ne bi dobro prošao - smatra Klasić.

Hrvatski istoričar navodi  da Josip Broz Tito nije bio dikatator, već autokratski vladar, koji je znao da upotrebi moć tako da ne izgleda kao dikatatura.

2024 © - Vesti online