Ponedeljak 18.05.2015.
11:23
Srna

"Sudbina Balkana zavisi od interesa Amerike"

Reuters
Analitičari složni da je Makedonija na ivici građanskog rata

Da li će se to dogoditi, kažu analitičari, najviše zavisi od toga koliko će taj rat biti potreban Americi da ostvari svoje geostrateške ciljeve na Balkanu i Evropi.

Analitičar Miroslav Lazanski rekao je za "Pres Republika Srpska" da je najavljena izgradnja gasovoda od Grčke do Mađarske "glavni krivac" za najnovija događanja, a da je Makedonija izabrana kao najslabija karika na tom pravcu.

Lazanski ne vidi nijedan drugi razlog za novu albansku pobunu u Makedoniji, imajuću u vidu da prema Ohridskom sporazumu oni imaju sva prava. On smatra da će se u paketu na udaru naći i BiH s ciljem da bude destabilizovana i oslabljena Republika Srpska.

- Ovo je pouka i poruka svima u regionu na prostoru jugoistočnog Balkana da su Albanci taj faktor pomoću kojeg Amerikanci kontrolišu situaciju kako im odgovara. Ako im odgovara da zaoštre situaciju onda će Albanci da vrše takve akte, a ako im ne odgovara onda će biti mirni - istakao je Lazanski.

Istoričar Čedmir Antić uveren je da će sukobi eskalirati i da je Makedonija na ivici građanskog rata.

- Zapadni centri moći Makedoniju ne tretiraju kao državu, već kao poligon za eksperiment, a pucanje prvo počinje na poligonima - kaže Antić.

Izvršni direktor Centra za strateške alternative Dušan Proroković se slaže da su sukob u Makedoniji naredili Amerikanci, da im je cilj sprečavanje stvaranja proruske osovine i izgradnja "Turskog toka", ali ističe da je glavni razlog napada na Makedoniju teški poraz SAD u Ukrajini.

2024 © - Vesti online