Ponedeljak 18.05.2015.
08:45
D. Lj. J. - Vesti

Gruevski trgovao imenom Makedonije

Tanjug/AP
Premijer Nikola Gruevski

- O ustavnom imenu se razgovaralo kao na pijaci - sa zagradama, bez zagrada, s jednim ili dva prideva... U jednom razgovoru se čuje da je Gruevski razgovarao i o pitanjima identiteta, koji bi se rešio rezolucijom, a ne dogovorom o imenu - rekao je Zaev.

Zbog spora sa Grčkom oko imena, koji traje duže od 20 godina, Makedonija nije postala članica NATO na samitu 2008, a već šest godina ne može ni da započne pregovore za članstvo u EU. Iz objavljenih audio-snimaka proizlazi da su u pregovore sa Grcima "ispod stola" 2011, osim Gruevskog, bili uključeni njegov bratić i bivši šef tajne službe Sašo Mijalkov, bivši ministar spoljnih poslova Antonio Miloševski, kao i aktuelni ministar odbrane Zoran Jolevski.

Sa grčke strane u tajnim pregovorima je učestvovao Emanuel Maleli - Manoli, blizak saradnik tadašnjeg premijera Papandreua i poslovni partner Saše Mijalkova. Kao moguća imena za Makedoniju u tim pregovorima su s makedonske strane pominjana "nezavisna RM", "demokratska RM", "gornja", "donja", "vardarska" ili "severna". Na jednom od snimaka se čuje da je Gruevski prihvatio kompromisno ime, ali pošto nije dobio pozitivan odgovor s grčke strane do finalnog dogovora nije došlo.

Lažni patriota

Zaev je podsetio da se premijer Gruevski sve vreme javnosti predstavljao kao veliki patriota.
- Stalno je govorio da postoji linija preko koje neće preći u pregovorima sa Grčkom". Međutim, kada se čuju ovi razgovori, dobija se sasvim drugačija slika o Gruevskom - rekao je Zaev.

 

2024 © - Vesti online