Ponedeljak 18.05.2015.
07:45
J. Arsenović - Vesti

Kosovo brišu iz Ustava?

A. Čukić
Janko Veselinović (DS) i Zoran Babić (SNS)

Predsednik tima, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Zoran Babić, uverava javnost da će se poslanici prvo fokusirati na izmenu političkog izbornog sistema, odnosno na smanjenje broja narodnih poslanika sa 250 na 150, te da će se s predlozima izmena ići korak po korak.

Babić kaže da su spremni da saslušaju predlog svakog zainteresovanog građanina u Srbiji i demantuje ranije spekulacije medija da će stranci pisati najviši pravni akt.

- Naravno da nam stranci neće pisati Ustav - tvrdi naprednjački funkcioner.

Bez obzira na to koliko se pažnja odvlačila pričom o promeni izbornog sistema, veći deo javnosti je uveren da iza inicijative o promeni Ustava stoji pre svega namera da se iz preambule izbaci stav da je Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije. Otud se inicijatori toliko uprežu da se postigne što širi konsenzus u društvu, a kreće se izokola, od smanjenja broja poslanika.

I novi predsednik SANU Vladimir Kostić osvrnuo se na moguće brisanje Kosova iz najvišeg pravnog akta.

- Ne može nijedan narod da se olako odrekne Dečana, Gračanice... Ne zato što je to nešto o čemu treba da pričamo našoj deci, nego zato što deo, praktično, našeg etnosa, počinje i sa tih fresaka i iz te priče, koliko god da smo lutali ili išli u ovom ili onom pravcu. Budemo li odsečeni od toga, bićemo kao neko ko počinje svoje školovanje u četvrtom razredu gimnazije, ne uspevši da nauči nijednu lekciju pre toga - rekao je akademik za B92.

Još početkom prošle godine, kada se po kuloarima pričalo da su u planu vanredni izbori iako je vladajuća većina bila stabilna, govorilo se da cilj novog izlaska na glasanje nije samo ustoličenje Aleksandra Vučića na mesto premijera, već potreba stranih sponzora SNS-a da njihovih štićenici na vrhuncu popularnosti obezbede dvotrećinsku većinu u Skupštini, neophodnu za promenu ustava.

- A to znači izbaciti Kosovo iz preambule, regionalizovati (čitaj: konfederalizovati) Srbiju, omogućiti "istopolne brakove", dodati latinicu kao službeno pismo - predvideo je tada sociolog Slobodan Antonić.

2024 © - Vesti online