Nedelja 17.05.2015.
12:47
Srna

Skoplje: "Prolazim kroz pakao Niki"

Tanjug/AP
Raste nezadovoljstvo u Makedoniji: Građani traže ostavku premijera Gruevskog

Građani pristižu iz gotovo svih gradova Makedonije nose državne zastave, a na transparentima piše "Zbogom Nikola", ali i citati iz filma "Mi nismo anđeli" poput - "Nikola, nisam ti ja majka" i "Prolazim kroz pakao, Niki".

Miting je počeo intoniranjem makedonske himne, a prvi govornik je bio predstavnik Studentskog plenuma Hristijan Pop Simonov. Prekidan aplauzima mase on je poslao poruku da je studentima "dosta" i da zato Gruevski treba da podnese ostavku.

Tanjug
"Kampovanje" ispred zgrade Vlade

Studenti, kazao je, žele demokratski I transparentan sistem u kome postoje jednaka prava za sve. Studenti, dodao je, neće biti ničiji robovi, da oni ne podržavaju nijednu političku partiju niti će to činiti, ali da žele da budu korektor vlasti.

- Imam 22 godine i moja generacija je osakaćena od permanentne privatizacije - rekao je on i dodao da student žele demokratsku, a ne partijsku državu. Njegov govor je potom preveden na albanski jezik.

Tanjug

Na društvenim mrežema objavljena je fotografija velikog zastoja u saobraćaju jer je kamion s prikolicom, "slučajno ili ne blokirao saobraćaj“.

Reditelj Aleksandar Popovski je poručio da je "nešto trulo u državi Makedoniji".

- Protestujem protiv svih nepravdi koje su napravljane - rekao je Popovski.

Džabir Derala iz NVO Civil rekao je da građani više neće da se savijaju da je vreme da Gruevskog strpaju u zatvor.

- Naš život je zatvor. Ostavka - uzviknuo je on, dok ga je masa podržala uzvicima i aplauzima. Dodao je da su policajci izginuli u Kumanovu iskorišćeni kao "topovsko meso", a njihova deca ne spavaju jer im je Gruevski kuće zavio u crno. Ocenio je da će Makedonija iz ove krize da izađe jača, slobodna, silna i radosna. Zatražio je obustavljanje političkih progona koje država sprovodi protiv brojnih građana i da se obustavi neopravdano zavaranje ljudi.

Prema scenariju građanima se obraćaju aktivisti, a potom nastupaju pevači i orkestri. Očekuje se da će se lider SDSM-a Zoran Zaev obratiti poslednji.

2020 © - Vesti online