Nedelja 17.05.2015.
12:19
Srna

Kolektivno venčanje u Beogradu: 50 parova izgovorilo sudbonosno "da"

Fonet
Ovako je to izgledalo ranije: Na ovoj manifesticiji do sada se venčalo više od hiljadu parova

Venčanje je održano ispred Skupštine grada Beograda. Sudbonosno "da" označile su fanfare nakon čega je gradski matičar proglasila brakove zaključenim, a potom su mladenici zaplesali uz zvuke valcera.

Venčanje je održano pod pokroviteljstvom Skupštine grada i predsednika Srbije Tomislava Nikolića, čiji su predstavnici poželeli mladencima sreću i ljubav u životu.

Za početak zajedničkog života organizatori su svim mladencima pripremili mnogobrojne poklone.

Plato ispred Starog dvora tradicionalno je rezervisan za izgovaranje sudbonosnog "da", a sklapanje braka je besplatno.

Manifestacija "Kolektivno venčanje" prvi put je održana 1999. godine tokom NATO bombardovanja, a u međuvremenu preraslo je u kulturni i humanitarni događaj.

Organizuje se jednom godišnje, uvek u mesecu maju. Cilj je da propagira bračnu zajednicu kao jednu od najviših društvenih vrednosti, ali i da doprinese obogaćenju kulturnog, turističkog i privrednog sadržaja Beograda.

Manifestacija je osmišljena kao svojevrsna poruka ljubavi i prijateljstva, ohrabrenje mladima da ljubav može da pobedi mržnju i bombe, ali i kao potreba da se pomogne mladim bračnim parovima koji prvi put stupaju u bračnu zajednicu i obezbedi venčanje.

Tokom održavanja ove manifestacije venčalo se više od hiljadu parova iz Srbije, Republike Srpske, Makedonije, Crne Gore, Kanade, Švedske, Danske, a bila je i jedna nevesta iz Kine.

Vremenom je prerasla u turističku, privrednu, kulturnu i humanitarnu manifestaciju u kojoj je mladencima obezbeđeno potpuno besplatno venčanje.

Za mlade su obezbeđene besplatne venčanice, a besplatne su i video-kasete, prenoćište u hotelima u Beogradu, hrana i piće.

2024 © - Vesti online