Petak 30.04.2010.
02:13
Tanjug

Zabrana burki u Belgiji?


Za usvajanje predloga zakona, koji predviđa zabranu bilo kakvog odevanja koje bi moglo da prikrije identitet osobe na javnim mestima, glasalo je 136 poslanika, a samo dva su bili uzdržani.

Nacrt zakona sada ide na usvajanje u Senat, gde se očekuje da će takodje proći i mogao bi da postane zakon u junu ili julu ove godine.

Pad vlade premijera Iva Leterma i dolazeći izbori mogli bi ipak da odlože stupanje na snagu tog zakona, prvog u Evropi koji bi propisivao takvu vrstu zabrane, javlja Rojters.

Svega oko 30-ak žena, ne računajući muslimansku populaciju, koju u Belgiji čini oko pola miliona, praktikuje pokrivanje lica i tela, tradicionalnom muslimanskom odećom - nikabom i burkom.

Francuska, evropska država sa najbrojnijom muslimanskom populacijom, razmišlja o preduzimanju sličnog koraka.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešenel" osudila je današnje glasanje, istakavši u saopštenju da ono predstavlja opasan presedan i da krši slobodu religijskog izrazavanja.

Nošenje nikaba i burki, koje se u najvećoj meri praktikuje u Avganistanu, moglo bi, prema novom zakonu, da bude kažnjavano sa 15 do 25 evra i sedam dana zatvora, preneo je Rojters.

2024 © - Vesti online