Nedelja 17.05.2015.
09:56
Tanjug

Neispričane priče magnet za posetioce 12. Noći muzeja

Tanjug
Najmlađi uživali u dečjoj turi i izvanrednoj čajanci iz magičnog sveta Alise i zemlje čuda

U toj jedinstvenoj izložbenoj noći ostvareno je više od 160.000 ulazaka u muzeje, galerije i institucije kulture u Beogradu, saopštili su organizatori manifestacije "Noć muzeja".

Dečja tura pokazala se kao pravi način za privlačenje najmlađe publike u muzeje i institucije kulture.

Centralna tačka ove ture, Dečji paviljon (Paviljon Cvijeta Zuzorić) oduševila je klince i njihove roditelje raskošnom čajankom iz magičnog sveta Alise i zemlje čuda.

Tanjug
Neispričane priče o životu u SFRJ mogli ste da čujete u Palati Srbija

Beli dvor je privukao posetioce željne bajkovitog, ali istorijom ispunjenog sveta, dok je Palata Srbija, nekadašnji SIV, bila magnet za one željne neispričanih priča kroz zdanje koje svedoči o političkim i istorijskih dešavanjima u doba nekadašnje SFRJ.

Muzej nauke i tehnike ove godine primio je posetioce Noći muzeja u novom ruhu i opravdao poverenje svih onih koji su se zaputili u svet industrijskog dizajna, Dom Jevrema Grujića brojnim posetiocima otkrio je kako će izgledati prvi, privatni porodični muzej u Srbiji, ali i kako je nekada izgledao noćni život prestonice predvođena legendarnom "Diskotekom kod Laze", prvom diskotekom na Balkanu.

Tanjug
Sve u znaku ljubavi: Izložba "Poljupci koje pamtimo" u Jugoslovenskoj kinoteci

Muzej jugoslovenske kinoteke je svoje posetioce osvojio na prečac i izložbom o najlepšim filmskim parovima i poljupcima učinila da se svi zaljube u sedmu umetnost na prvi pogled.

Uz najveselije zvuke muzike veče je proteklo i u Beogradskoj filharmoniji koja je najmlađe posetioce upoznala sa razigranim svetom nota, dok su ljubitelji likovne umetnosti svoju oazu pronašli u Medija centru Odbrana gde je predstavljen socijalistički realizam, jedan od najuticajnijih umetničkih pravaca.

Tanjug
Svoja vrata je u Noći muzeja otvorila i novinska agencija Tanjug

Tanjug je u Noći muzeja otvorio svoja vrata svim zainteresovanim da provere kako izgleda u novinarskoj košnici - prvoj i najvećoj novinskoj agenciji nekadašnje Jugoslavije.

Zeleni venac je u okviru manifestacije zavrteo časovnik u nazad i vratio posetioce Noći muzeja u pijačni svet s početka XX veka. Uz bogatu zakusku, žamor prodavaca i merenje namirnica na kantar, mnogi Beograđani prvi put su videli kako se nekada trgovalo na pijacama, tim žilama kucavicama svakog grada.

Tanjug
A ovako je bilo u prvoj diskoteci na Balkanu "Kod Laze Šećera"

Legat Petra Lubarde premijerno je otvorio svoja vrata posetiocima Noći muzeja, pripovedajući im priču o ovom raskošnom zdanju, dostojnom velikana Lubarde i njegovih svetski poznatih dela.

Nekadašnja zgrada Jadransko-podunavske banke je pak svoje posetioce uvukla u svet pored kog Beograđani svakodnevno prolaze, a da ni ne znaju kakvo umetničko bogatstvo skriva ova monumentalna građevina.

Tanjug
Dobra zabava na starim mestima: Noć muzeja u Novom Sadu

Noć muzeja u Novom Sadu ove godine protekla je u znaku nove, dobre zabave na starim lokacijama koje su Novosađani zavoleli prethodnih godina. Tako je Gradska biblioteka svojim posetiocima predstavila uvek urban i aktuelan svet stripa, a i Riblja pijaca je protekla u znaku pravog "urbanluka" i najrazličitijih muzičko-gastronomskih poslastica.

Noć muzeja u godini jubileja bio je slogan učešća Gradske biblioteke Subotica, koja je ove godine u okviru ove manifestacije proslavila 125 godina postojanja sa brojnim posetiocima. Rotografika je premijerno ove godine u Noći muzeja otvorila svoja vrata  za Subotičane, a posebnim programom posteioce je privukla i Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo "Danilo Kiš".

Tanjug
A ovakva je nekada bila moda: Noć muzeja u Kraljevu

Prvi put ove godine Noći muzeja pridružila se i Kosovska Mitrovica, gde je umetnik Goran Stojčetović, u saradnji sa Gradskim muzejom i uz malu pomoć prolaznika, pravio jedinstveni crtež na platnu velikih razmera. Studenti Akademije likovnih umetnosti u Kosovskoj Mitrovici otvorili su izložbu svojih fotografskih radova, dok su studenti Arhitekture izložili svoje radove-makete.

Valjevo, Šabac, Ćuprija, Ivanjica

Valjevo je ove majske večeri postalo jedinstveni muzej na otvorenom, grad-bolnica sazidan od uspomena na vek stara sećanja o Prvom svetskom ratu i danima kada je ceo ovaj grad potresla velika ratna drama.

Ćuprija se, sa druge strane, u Noći muzeja predstavila u nešto drugačijem svetlu, provokativnom izložbom "Eros u umetnosti" u Muzeju Horreum Margi - Ravno, koja je zanimljivim fotografijama zaintrigirala maštu brojnih posetilaca.

Šabac je ovaj mesec posvetio maturama i najlepšim trenucima Šabačke gimnazije, kao i lepim uspomenama satkanim u razglednicama grada, dok je pešačka zona ove Noći dobila svečano, novo ruho, pa je centralna gradska zona sa svojim sugrađanima i gostima zablistala u punom sjaju.

Ivanjica je prošle godine prvi put učestvovala u Noći muzeja, a ove godine ceo grad je zajedničkim snagama organizovao manifestaciju koja je odslikavala život jednog Ivanjčanina.

2024 © - Vesti online