Subota 16.05.2015.
20:12
Srna

"NDH treba ostaviti na đubrištu istorije"

en.wikipedia.org
"Karamarko ne žali za žrtvama, već skuplja političke poene a žali za NDH"

- Oni koji idu u Blajburg žele iskoristiti današnji dan kako bi dobili jeftine političke poene, a u osnovi ne razmišljaju o tome da relativizuju zločine koje su počinjene upravo u ime te NDH - rekao je Grbin, precizirajući da misli na predsednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Grbin, koji je i predsednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sistem, kaže da zločini nemaju "ime i prezime, nemaju ideologiju".

- Da li su počinjeni u ime jedne ili druge države, oni su za nas zločini. Kod nas postoje tela koja ih istražuju i istraživaće ih, te se nadam da će istraživanja uroditi plodom i da će oni koji su krivi za pojedini zločin biti sankcionisani - zaključio je Grbin, prenose hrvatski mediji.

On kaže da se uporno mora ponavljati da je svaki zločin za osudu, da žrtve treba uzdizati, a NDH ostaviti tamo gde joj je mesto, odnosno na "đubrištu istorije".

- Kada Angela Merkel odlazi u Dahau, kada mi odlazimo u Jasenovac, mi ne kopamo po prošlosti pre 70 ili 80 godina, već želimo poručiti da se zločin dogodio i da se zločin može ponovo dogoditi - rekao je Grbin, poslanik SDP-a.

Ako HDZ ne želi suprotstaviti stavove o budućnosti, kaže Grbin, onda mogu govoriti samo o prošlosti.

2024 © - Vesti online