Subota 16.05.2015.
19:04 >> 21:37h
Tanjug

Turski ministar: F-16 oborio "zalutali" sirijski helikopter

youtube/inselvideo
Helikopter je oboren kada je fino "zagazio" u tursku vazdušnu prostor (Foto: Ilustracija)

Jilmaz je za agenciju Anadolija rekao da je helikopter oboren pošto je povredio vazdušni prostor u blizini južnog grada Rejanli.

Helikopter je oboren kada je prešao 11 kilometara u turskom vazdušnom prostoru, gde se zadržao pet minuta, saopštili su zvaničnici, prenela je agencija AP.

- Čestitam našim oružanim snagama koje su na valjan način izvršile svoju dužnost i pokazale sirijskim snagama neophodnu reakciju - istakao je Jilmaz.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu je, gostujući na televiziji "Star", rekao da je članovima posade helikoptera upućeno upozorenje, ali da je oboren jer je i dalje ostao u turskom vazdušnom prostoru. Davutoglu je dodao da je helikopter pao na teritoriju Sirije.

On je odbacio sirijske navode da je oboren dron, navodeći da je video informacije da je u pitanju helikopter. Zasad nije jasno da li je neko povređen u incidentu.

Davutoglu je naglasio da će Turska uvek odgovoriti ako njene granice budu povređene.

- Nadam se da je poruka primljena i da se niko neće usuditi da ponovo povredi naše granice - kazao je turski premijer.

U martu prošle godine, turske vazduhoplovne snage su oborile sirijski borbeni avion. Tada je turski lovac F-16 oborio sirijski MiG-25.           

Turska, koja se oštro protivi vladavini sirijskog predsednika Bašara al Asada od početka pobune protiv njega pre četiri godine, svakodnevno nadleće lovcima 700 kilometara dugu granicu sa Sirijom.

2024 © - Vesti online