Nedelja 17.05.2015.
07:45
D. Lj. Joksić - Vesti

"Dogovoreni rat" izmakao kontroli

Reuters
Kumanovo kao ratna zona

Skoro dva meseca bivši obaveštajci i policijski generali su upozoravali da je vlast na čelu sa premijerom Nikolom Gruevskim organizovala i platila "psima rata" dva miliona evra da izazovu krizu. To se zaista i desilo u Kumanovu, ali sa mnogo više žrtava.

Skopski nedeljnik "Fokus" donosi detalje kako je dogovarana krvava drama. Navodno je u februaru poznati PR agent iz Francuske imao tajni sastanak sa predstavnicima vlasti u Skoplju. Dogovoren "mali, ali kontrolisani rat", koji je imao za cilj da kod građana izazove paniku i strah, a sa druge strane, preko uspešne policijske akcije da se vrati poverenje u vladu Nikole Gruevskog. Sastanak se, navodno, održao u skopskom elitnom naselju Vodno, u belo-zlatnoj vili, 17. februara uveče i njemu su prisustvovala trojica visokih državnih predstavnika.

Pregazićemo ih za sat

Lider opozicije Zoran Zaev je objavio novu seriju prisluškivanih telefonskih razgovora gde sada već bivša ministarka policije Gordana Jankulovska Albance naziva Šiptarima, a u razgovoru sa šefom kabineta premijera Gruevskog, Marinom Protuđerom, tvrdi da bi ih Makedonci sredili za sat vremena. Na tom snimku se čuje kako šef kabineta kaže: "A, rat da imamo?", na šta mu Jankulovska odgovara: "Ako ćemo pokazati ko je jači, za sat vremena bi ih pregazili. Ali, posao je da ne pokazujemo sada mišiće".

Na nedavno održanoj sednici Nacionalnog saveta za bezbednost, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov otkrio da je još od početka godine država znala za terorističku grupu o čemu je pismeno informisao 17 partnerskih službi zemalja EU i NATO, kao i zemlje u regionu, ali to nije dalo nikakve rezultate.

Jedan od učesnika u vojnim sukobima 2001. godine u Makedoniji, Džezair Šaćiri poznat kao komandant Hodža potvrdio je da su tajne službe Makedonije mesecima pre akcije u Kumanovu bile u stalnom kontaktu sa naoružanim grupama. Bili su to agenti Agencije za obaveštajni rad, koja je pod direktnom nadležnošću šefa države Ivanova.

- Imam dokaze da je pre dva i po meseca, Š. M. agent u Agencije za obaveštajni rad imao susret sa dve osobe, ne samo sa Sokolijem. Taj razgovor je trajao dva i po sata i snimljen je od reči do reči - rekao je Šaćiri.

Zaseda za policiju?

Policijski komandos je za "Fokus" rekao da im je rečeno kako idu u akciju protiv narko-grupe, a bili su poslati u čeljust terorista.
- U Kumanovo smo ušli i kada smo se približili naznačenom objektu shvatili smo da smo upali u zasedu. Počela je rafalna paljba prema nama sa obe strane ulice - svedoči neimenovani specijalac i dodaje da su teroristi znali kada će stići policija, što ide u prilog tezi da je sve unapred bilo planirano.

Bivši direktor Agencije za obaveštajni rad Kire Naumov kaže da je čak osam operativaca iz tri makedonske službe imalo kontakte sa osobama koje su se nalazile u ovoj terorističkoj grupi. Da je oružana grupa iz Kumanova bila na direktnoj telefonskoj liniji sa policijom i tajnim službama potvrdio je i lider DUI Ali Ahmeti.

2024 © - Vesti online