Ponedeljak 18.05.2015.
11:00
Z. Marjanović - Vesti

Titula vojvode za gajbu piva

Vesti
Srđan Srećković

I ove godine na Ravnoj gori su se okupili ravnogorci, inače, podeljeni u četrdesetak frakcija, da obeleže dan kada je Draža Mihailović 1941. godine izašao na ovu planinu. Bilo ih je samo stotinak, a ni vi niste išli, zašto?

- Odluku sam doneo, kao i mnogi drugi pravi ravnogorci, zato što je Ravna gora u vreme proslave postala mesto okupljanja pijanih ljudi koji misle da im je na Ravnoj gori sve dozvoljeno, što je postala mesto za šatre i polugole pevačice, mesto stalnih svađa među ravnogorskim frakcijama i mesto gde se titula, ili čin vojvode, može kupiti za gajbu piva i to mi se više smučilo.

Takva vašarska atmosfera na Ravnoj gori nije od juče?
- Naravno da sam sve to video i ranije, ali ni ja, a ni mnogi drugi koji misle kao ja, nismo mogli da promenimo i da ravnogorsku ideju sačuvamo od alkoholičara i razuzdanih huligana koji na Ravnu goru dolaze da bi se razularili.

Ko je, po vama, kriv za vašarske proslave na Ravnoj gori?
- Krivi su srpski političari koji su gradili svoje političke karijere na ideji Ravne gore i ravnogoraca, a prvi među njima je Vuk Drašković i njemu slični koji su u našoj iskrenoj ideji videli samo svoje sopstvene interese. Oni su u svojoj nameri uspeli, a ideja Ravne gore je okrunjena kao klip kukuruza.

Jedan od razloga za sukob među ravnogorcima jeste i datum održavanja Ravnogorskog sabora?
- Ravnogorski pokret kao dan dolaska Draže Mihailovića na Ravnu goru slavi Markovdan, 8. maj, i to je pravi datum koji treba slaviti. Međutim, SPO slavi 13. maj kao zvaničan datum, a to je bivši Dan bezbednosti i nije slučajno što SPO slavi baš taj dan.

Ove godine na Ravnoj gori je obeležen Dan pobede nad fašizmom. Očekivali ste da predstavnici ravnogoraca budu i u Moskvi?
- A ko kaže da nismo bili u Moskvi? U Moskvi nas je na poziv Centralne kozačke vojske Ruske Federacije predstavljao otac Ivan iz sela Lazarevo, gde je uhapšen Ratko Mladić, a ne treba zaboraviti ni to da je predsednik Tomislav Nikolić četnički vojvoda i bio je veoma zapažen na svečanoj tribini.

2024 © - Vesti online