Subota 16.05.2015.
12:57
Tanjug

Preživeli zadovoljni presudom: Hteo je u pakao, tamo neka i ide!

Reuters
Smrtna kazna za Džohara Carnajeva

- On ide u pakao. Tamo je i hteo da ide - rekao je vatrogasac Majkl Vard koji nije bio na dužnosti 15. aprila 2013. u vreme napada, ali je pomagao žrtavam na licu mesta.

- Sećam se trenutka kada su bombe eksplodirale i sećam se grozne, gnusne stvari koju je taj čovek uradio - izjavio je on novinarima posle objavljivanja presude koja je doneta posle 14 sati većanja.

- Ovo je stvar pravde. Niko ovde ne slavi. Ako pitate 10 ljudi čućete 10 različitih mišljenja. Ali pravda je danas pobedila. Hteo je da ide u pakao i tamo će i otići vrlo rano - dodao je on.

Liz Norden, čija su dva sina izgubila nogu u tom napadu, kazala je da bi gledala izvršenje smrtne kazne nad Carnajevim kada bi imala priliku.

- Pravda je zadovoljena za moju decu. Osećam se kao da je sa mojih ramena skinut teret - rekla je ona novinarima.

Igračica Adrijana Heslet-Dejvis, kojoj je takođe amputiran deo tela, na Tviteru je napisala: "Moje srce je sa svima koji su preživeli napad. Oduševljena sam presudom!"

Ali ima i onih koji su iznenađeni presudom i tužni zbog nje.

Smrtna kazna je moguća samo prema federalnom zakonu. Država Masačusets je zabranila smrtnu kaznu 1947. godine, a rezultati anketa su pokazali da stanovnici Bostona žele doživotnu kaznu zatvora za Carnajeva, navodi AFP.

Neki preživeli, među kojima su i roditelji osmogodišnje žrtve Martina Ričarda, javno su se izjašnjavali protiv smrtne kazne, strahujuići da će godine, ako ne i decenije žalbi produžiti njihovu agoniju.

Ričardovi roditelji su navodno juče napustili sudnicu ne želeći da komentarišu presudu.

Ispred federalnog suda mala grupa američkih veterana i protivnika smrtne kazne iskazala je gnev i razočaranje.

Jedna od njih Melinda Aredondo je kazala da ima pomešane emocije  uglavnom zbog toga što će uslediti bezbrojne žalbe, zbog čega će  čitav proces trajati beskonačno dugo.

2024 © - Vesti online