Subota 16.05.2015.
08:55
Srna

Sarajevo: Ostao bez posla jer je Srbin?

Srna
Njegovi gresi su to što je Srbin, došao iz Srbije i završio fakultet van BiH: Bojan Lukić

Lukić se (36) na radno mesto profesora sporta u Gimnaziji Dobrinja, nakon čega je i izabran, međutim, Školski odbor Gimnazije poništio je konkurs na to radno mesto, saopšteno je iz Advokatske kancelarije Ademović.

Opštinski sud u Sarajevu je utvrdio da je poništenje ovog izbora bilo iz diskriminatorskih motiva većine članova Školskog odbora, zbog činjenice da je na to mesto izabran Lukić, državljanin BiH rođen u Srbiji i koji je stekao diplomu visokog obrazovanja u Srbiji.

U presudi se navodi da je "opštepoznata činjenica da se na prostoru FBiH pod pojmom agresorska država misli na Srbiju i etničku grupu Srba koji čine većinu u toj državi, te da sam termin agresorska država u tom kontekstu održava negativan stav prema državi Srbiji i etničkoj grupi Srba".

- Kada član školskog odbora izjavi, a što je potvrđeno izjavama svedoka i elektronskom poštom Senada Poturkovića da neće u radni odnos primiti osobu iz agresorske države, a većina članova ga u tome podrži, a imajući u vidu gore navedeno, sud smatra da je tužilac u konkretnom slučaju stavljen u nepovoljniji položaj zbog svoje etničke i nacionalne pripadnosti, kao i zbog činjenice da je diplomu stekao van BiH i da se radi o diskriminaciji po navedenom osnovu - dodaje se u presudi.

Iz Advokatske kancelarije Ademović saopšteno je da je ova nepravosnažna odluka donesena u sredu, 13. maja, te da se njoj navodi da je povređen Zakon o srednjem obrazovanju u delu kojim je propisana zabrana diskriminacije u srednjim školama.

2024 © - Vesti online