Petak 15.05.2015.
17:51
Tanjug, Srna, Vestionline

Hrvati odali priznanje proterivačima Srba

Reuters
Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović uvrstila u bezbednosni tim vojskovođe koji su umeće pokazali proteravši više od 200.000 civila, pretežno Srba, iz "lijepe njihove"

Za predsednika Saveta imenovan je penzionisani general Damir Krstičević, dok su članovi, pored Gotovine i Markača koje je Haški tribunal oslobodio optužbi za ratne zločine tokom akcije "Oluja" 1995, i generali u penziji Pavao Miljavac, Davor Domazet, Krešimir Ćosić, Josip Čuletić i Marijan Mareković, saopšteno je iz Kancelarije Grabar Kitarović.

Tuđman i dalje idol

Da stara, praktično ustaška osećanja ne umiru, pokazuju i poslednje ankete, po kojima 56 odsto Hrvata pozitivno ocenjuje Franja Tuđmana, prvenstveno zbog ratnih dešavanja i politike samostalnosti Hrvatske. Hrvati Tuđmana, 15 godina od njegove smrti, smatraju kvalitetnijim političarem od svih dugih demokratski izabranih premijera i predsednika koji su došli posle njega.

U Savetu su, između ostalih, i penzionisani viceadmiral Zdenko Simičić, generali Miljenko Filipović, Josip Štimac i Ivan Pokaz, kao i bivša ministarka odbrane Željka Antunović, prenela je agencija Hina.

Savet će donositi rešenja o domovinskoj bezbednosti u svrhu pripreme odgovarajućih stručnih podloga i analiza, kao i pružati savete šefici države u  izvršavanju Ustavom utvrđenih dužnosti i ovlašćenja, precizirano je u saopštenju.

2024 © - Vesti online