Subota 16.05.2015.
01:00
O. Ikodinović - Vesti

Pariz vraća pare za mistrale

Tanjug/AP
Ne zna se kome će otploviti

Ponuda podrazumeva da se Rusiji vrati oko 785 miliona evra, ali samo nakon pismenog odobrenja vlade o prodaji brodova trećim licima bez ikakvih rezervi. Moskva, međutim, nije saglasna sa takvim uslovima. Rashodi i gubici Rusije zbog raskida ugovora procenjuju se na 1,163 milijardi evra. Štaviše, Moskva nikakve dozvole za reeksport ne planira da izda pre nego što joj novac bude isplaćen.

Prema procenama francuskog nedeljnika "Point", raskidanje ugovora mogao bi da košta Francusku dve do pet milijardi evra. Rusija i Francuska potpisale su 2011. godine ugovor vredan 1,2 milijarde evra. Sudbina dva nosača helikoptera Vladivostok i Sevastopolj su jedno od najosetljivijih pitanja u odnosima između Moskve i Pariza. Prvi brod je trebalo da bude isporučen još u novembru prošle godine, ali su francuske vlasti u više navrata odlagale rok isporuke zbog navodne umešanosti Rusije u krizu u Ukrajini.

Rusija je više puta negirala učešće u ukrajinskom sukobu i osudila je neuspeh francuske u vezi sa ispunjenjem obaveza iz ugovora.

Francuski predsednik Fransoa Oland je 22.aprila rekao da će Moskvi biti vraćen novac ukoliko Pariz raskine ugovor. Početkom ove nedelje, kineski mediji su objavili da bi nosači helikoptera tipa mistral, koje je Francuska gradila po narudžbini Rusije, mogli bi da budu prodati Kini.

Zamenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin ranije je izjavio da bez dozvole Moskve, Francuska ne može da proda nosače helikoptera mistral, napravljene za Rusiju, i da je francuska strana o tome informisana.

2024 © - Vesti online