Subota 16.05.2015.
09:20
Lj. Ivanović - Vesti

Zapad i Moskva na rubu "slučajnog" rata

Reuters
NATO vežba: Estonska armija strahuje od ruske invazije

Da je do sudara došlo to je moglo da pokrene lanac događaja, verovatno ruske invazije na Estoniju a možda i Treći svetski rat, smatra neimenovani estonski vojni zvaničnik. Niz incidenata u vazduhu zabeleženo je otkako je Rusija anektirala Krim u martu 2014. godine, ali ovaj od 7. aprila 2015. je bio posebno opasan.

Slični "bliski susreti" u vazduhu se godinu dana događaju na južnim i severnim granicama Evrope, kao i kod obala Sjedinjenih država i Kanade. Situacija je posebno dramatična u zemljama Baltika, Estoniji, Letoniji i Litvaniji. Gledano iz ruskih baza u Kalinjingradu, ove zemlje su laka meta.

Upravo su incidenti sa slučajnim sudarom ono što najviše brine NATO jer ruski avioni ulaze u vazdušni prostor drugih zemalja isključenih transpondera, odnosno radarskog signala kako bi testirali protivavionsku odbranu drugih zemalja. Bliski vazdušni susreti se događaju gotovo svakog dana nad Baltikom i pravo je čudi kako se dosad nije dogodila neka katastrofa.

Koliko je situacija opasna govori i podatak da je Rusija promenila doktrinu, pa je uzvraćanje nuklearnim oružjem sada u opticaju i u konvencionalnom oružanom sukobu. Prema rečima zamenika genseka NATO generala Aleksandera Veršbouva, Alijansa se već duže vreme priprema za "rusku nuklearnu pretnju".

Vojni zvaničnici su zabrinuti da bi Rusija mogla da iskoristi malu taktičku atomsku bombu u nekom evropskom gradu ili protiv tenkovske divizije u nameri da zaustavi aktuelni sukob, a bez da to preraste u totalni atomski rat.

Uprkos pretnjama atomskim oružjem, i danas je i dalje glavna opasnost sudar aviona ili obaranje aviona nad Evropom, što bi moglo da izazove rat. Više od 100 presretanja ruskih aviona registrovano je tokom 2014. godine. Kako stvari stoje, ni sankcije ni diplomatija nisu slomili Putina, baš kao ni gomilanje NATO jedinica u Istočnoj Evropi. Lideri Baltika pritiskaju Amerikance da stalno stacioniraju trupe u njihovim zemljama, ali zasad Vašington odbija tu ideju.

Samouvereni Rusi

Rusija je poslednjih godina povećala vojni budžet za 50 odsto, s velikim ulaganjem u nuklearno oružje. Ruski građani su samouvereni i čak 40 odsto Rusa smatra da bi u nuklearnom ratu protiv SAD i Evrope Rusija izašla kao pobednik.

2024 © - Vesti online