Subota 16.05.2015.
04:00
B. Božin - Vesti

Merkelova se upliće u laži

Reuters
Kancelarka će skupo platiti aferu

Tadašnji šef kabineta Ronald Pofala sada je prozvan da je znao da je tema prenaduvana i da od dogovora neće biti ništa, pre svega jer je Amerika to odmah glatko odbila. Brzo je "ugovor o nešpijuniranju" zamenjen blažim "ugovorom o saradnji".

Pritisak na biro Merkelove posebno je porastao nakon što su vodeći mediji objavili elektronsku komunikaciju dve strane u procesu pregovora oko ukidanja špijunaže, iz koga se vidi da su, kako na primer kaže televizija NDR, "najave o izgledima za postizanje dogovora bile ciljano naduvavane".

Današnji koalicioni partner SPD-a, a tada glavni konkurent na izborima, prebacije demohrišćanima prevaru i laganje u kampanji. Optužbe su toliko snažne da je čak i Merkelova izdala saopštenje u kome brani svoje saradnike, tvrdeći da su "po pitanju dogovora radili savesno i najbolje što su mogli".

Njena verzija je da je "nekoliko američkih visokih službenika u avgustu 2013. Nemcima ponudilo dogovor, ali je Bela kuća kasnije intervenisala i to omela. Nemačka to tada nije mogla da zna, pa dakle javnost i parlament nisu pogrešno informisani. Krivi su, dakle, Amerikanci".

Dokumenta, međutim pokazuju nešto sasvim drugo, a čak je i sam predsednik Obama u prisustvu Merkelove na konferenciji za štampu u Vašingtonu na pitanje novinara zašto je tada odustao od dogovora odgovorio da "nije tačno da je vlada SAD ponudila ugovor o nešpijuniranju, a da ga je kasnije povukla".

Merkelova je stajala direktno pored njega. Kako piše list "Zidojče cajtung", "Merkelova je dugo opstala zahvaljujući tome što je sebe predstavljala kao nekoga ko uvek govori istinu. U BND aferi pokazuje se jedna druga slika. Ona je lagala i pustila druge da to čine".

Da se preteruje u kampanji i nije tako veliki problem, navode nemački listovi, to čine manje-više svi i može da se podvuče pod uobičajeno ponašanje političara, ali iznošenje pogrešnih tvrdnji poslanicima u parlamentu ima već sasvim novu dimenziju. Zbog toga može da se očekuje da ovaj slučaj još uvek nije zatvoren i da će u pogodnom trenutku ponovo biti aktiviran, verovatno pred sledeće izbore.

Partija pre države

Prema oceni urednika političke rubrike magazina "Špigl", Rolanda Nelesa, otkriće ovog prvog detalja BND afere zapravo je fantastično otkriće Merkelinih metoda.
- Sve je urađeno na takav način kao da kancelarka sve drži pod kontrolom, te da joj je samo dobrobit zemlje na umu. Međutim, i u Kancelarskoj službi se rukovode sebičnim partijskim interesima. Sve s motom - prvo partija, a potom država. Ukratko, ona je skroz normalna kancelarka - ističe Neles.

2024 © - Vesti online