Subota 16.05.2015.
08:30 >> 09:13h
J. L. Petković - Vesti

Srbi na nemilost kosovskom sudu

A. Čukić
Optužnice bez dokaza: Đokica Stanojević

Đokica Stanojević, predsednik Udruženja Đakovčana, kaže da niko ne želi da izbegne dokazivanje nevinosti, ali da je simptomatična činjenica da je sud u Đakovici tek nakon 16 godina pokrenuo optužnice.


- Kako može da očekuje da se Srbin pojavi pred sudom u gradu koji je zabranjen za nas, gde smo svaki put napadnuti i kamenovani i gde su nam sva ljudska i moralna prava oduzeta. Same optužnice su bez konkretnih dokaza, jednonacionalne i usmerene samo prema Srbima - Pri tom nema optužnice za kidnapovanje i ubistvo 72 Srba u Đakovici. U takvim uslovima kako neko da dođe svedoči? Ko će mu garantovati bezbednost - kaže Stanojević.


Đakovčani kažu da je srpsko tužilaštvo pokazalo dobru volju na sastanku i da su odgovorili da će inicirati proceduru koja bi, kako pojašnjavaju, podrazumevala potpisivanje protokola o saradnji sa Euleksom. U Udruženju Đakovčana se takođe nadaju sastanku sa predstavnicima misije vladavine prava EU na Kosovu na kome će ponoviti isti zahtev.

U Tužilaštvu za ratne zločine umesto odgovora na pitanja, "Vesti" uputili su nas na saopštenje sa sastanka tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića sa Đakovčanima, u kome se navodi da je zajednički interes rasvetljavanje zločina i sudbine nestalih. 

- Tužilac je predstavnike udruženja upoznao sa aktivnostima Tužilaštva za ratne zločine u progonu počinilaca krivičnih dela, kao i sa planovima za dalji rad na rasvetljavanju sudbine kidnapovanih i nestalih lica - piše u saopštenju.

Međutim, u Ministarstvu pravde za "Vesti" objašnjavaju da takva saradnja nije moguća. Odnosno da ne priznajemo Kosovo, pa tako nije moguće izručenje srpskih državljana Republici Srbiji.

- Predmet takvog protokola (sporazuma) ne može biti izručenje srpskih državljana Republici Srbiji, te stoga nema zakonskog osnova za zaključivanje takve vrste sporazuma. Napominjemo da Republika Srbija ne priznaje nezavisnost samozvane države Kosovo, rečeno je "Vestima". 

Euleks bez odgovora

U Euleksu su na konkretnja pitanja našeg lista, dali vrlo opšti odgovor.

- Međunarodni tužioci sa sedištem u Kancelariji specijalnog tužilaštva Kosova, uživaju dobru saradnju sa nadležnim pravosudnim organima koje procesuiraju ratne zločine u Srbiji. Želeli bismo da dodamo da sudije i tužioci Euleksa ne prave razlike na etničkoj osnovi u primeni pravde - rečeno je "Vestima".
 

2020 © - Vesti online