Petak 15.05.2015.
15:18
Vesti

Senice za bogataše

Crkva u Braničevu sa Sobrašicom

Zid od brvana izgrađen je samo do pola kuće, što sobrašicama daje prozračni izgled terase ili senice. U svakoj je bio postavljen sto u sredini, sa klupama za sedenje okolo. Kod nekih sobrašica postojali su ugradni stolovi i klupe, koje su u čelu stola-sofre bile posebno obrađene za starešinu zadruge.

* Sobrašice su sačuvane u pojedinim selima zapadne Srbije, pored Užica, Valjeva, Kragujevca. Tako je u Brankovini kod Valjeva, u porti crkve Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila, čiji ktitor je bio prota Mateja Nenadović, sačuvano nekoliko ovih neobičnih građevina. Sobrašice u Brankovini, stare više od 100 godina, pripadale su bogatim porodicama iz valjevskog kraja, koje su za velike verske praznike i druge svetkovine, posle posete crkvi, odmarale i obedovale u takvim zatvorenim ili poluzatvorenim kućicama od drveta. Tu su se primali gosti, prijatelji, rodbina, koji su dolazili iz susednih sela i koji nisu imali svoje sobrašice. Na stolu su se uvek nalazila različita jela i pića da se gosti okrepe.

* Siromašni meštani, koji su učestvovali u liturgiji, takođe su imali svoje mesto za odmor u dvorištu crkve. Njima su bili namenjeni stolovi sa klupama ispod lipa, koji i danas tu stoje, dok su oni najsiromašniji sedeli na travi pod drvećem.

2024 © - Vesti online