Petak 15.05.2015.
14:48
Srna

Hrvati se prave ludi: Kao ne znaju da je Bob Dilan pričao o Jasenovcu

Reuters
Najveći živi pesnik: Bob Dilan

Birnbaum se našao na sudu kao jedini tuženi zbog objavljivanja rečenice Boba Dilana:  

"Crnci mogu da osete rasistu koji u svojoj krvi nosi nasleđe robovlasnika ili pripadnika Kju Kluks Klana, baš kao što Jevreji mogu da osete nacističku krv, ili kao što Srbi mogu da osete hrvatsku krv".

Pripadnici hrvatske dijaspore tražili su od Dilana da se izvini, ali kako je on odbio da to učini, izdavač lista kome je Dilan dao intervju našao se na sudu.

- Grupa Hrvata, koja ne predstavlja nikoga osim samu sebe, tuži me zbog toga što nisam cenzurisao najvećeg živog pesnika, praveći se da ne razumeju da on govori o četrdesetim godinama i logoru Jasenovac. U tom logoru, žao mi je što moram daih podsetim na to, ubijeno je nekoliko stotina hiljada Srba, a ne zaboravimo na Rome i Jevreje -  izjavio je Mišel Birnbaum.

On ističe da Dilan nije rekao ništa kontroverzno o Hrvatima "samo je u tri reda, od ukupno 12 stranica intervjua izrazio iskreno žaljenje zbog toga što vidi da ljudi ne zaboravljaju zločine iz prošlosti počinjene protiv svoje zajednice".

Hrvati iz Francuske, okupljeni u Predstavničkom veću hrvatskih ustanova i zajednice Francuske,  prijavili su pevača Boba Dilana zbog, kako navode, "javne uvrede i podsticanja mržnje na račun Hrvata u inrevjuu iz 2012. godine".

Dilan je saslušan u predistražnom sudskom postupku i oslobođen optužbe, ali sada se sudi izdavaču Mišelu Birnbaumu.

2024 © - Vesti online