Četvrtak 29.04.2010.
19:01
mondo.rs

Srbija: Od juna bez olovnog benzina?

 

"Što se tiče Naftne industrije Srbije, plan je da se količine olova koje se trenutno nalaze u zalihama rafinerije nafte Pančevo potroše do kraja juna ove godine i posle toga ne postoje planovi za nabavku novih količina i dodatnu proizvodnju olovnog benzina", rekla je Simić za emisiju Evronet Produkcijske grupe "Mreža".

Direktorka je potvrdila da predstojeća liberazlizacija uvoza benzina u Srbiju od 2012. godine, odnosno buduće povećanje konkurencije kvalitetnijih i čistijih goriva, ima uticaj na odluku NIS-a o prestanku proizvodnje olovnog benzina.

Dodala je i da je glavni motiv za takvu odluku, pored zaštite životne sredine, smanjenje emisije sumpora u atmosferu, ali i praćenje evropskih trendova.

Rafinerija Pančevo je jedini proizvođač olovnog benzina u Srbiji i izjava Simićeve je, kako ocenjuju u Evronetu, najava da bi mogla da prestane upotreba olovnog benzina.

Srbija je jedna od poslednjih zemalja u Evropi koja, uz Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, još koristi olovni benzin.

Isparenja olovnog benzina nanose trajnu štetu ljudskom zdravlju i mogu izazvati i najteže bolesti. Zapadnoevropske zemlje i Sjedinjene Američke Države su počele da ga izbacuju iz upotrebe 1990-tih godina.

Olovni benzin sadrži do 0,4 grama olova po litru. Olovo u benzinu služi za smanjenje detonacije pri sagorevanju u motorima starije konstrukcije. Međutim, automehaničari kažu da se ti motori mogu podesiti i da koriste bezolovni benzin.

2024 © - Vesti online