Petak 15.05.2015.
10:40
Tanjug

NBA: Klivlend u finalu, Hjuston melje sa "Bradom" na klupi

Reuters
Blejk Grifin i Džoš Smit vodili su rovovsku borbu pod obručem

Protivnik Klivlendu u borbi za titulu prvaka Istoka biće pobednik druge polufinalne serije u kojoj Atlanta trenutno vodi protiv Vašingtona sa 3:2. Kao na svim prethodnim utakmicama navijači Klivlenda najviše su očekivali od Lebrona Džejmsa i Kajrija Irvinga. Naravno da je i pažnja protivnika u najvećoj meri bila usmerena u tom pravcu. Iznenađenje je, međutim, stiglo s druge strane. Metju Delavedova i Tristan Tompson iskoristili su veću slobodu na terenu i velikoj meri doprineli pobedi koja je Klivlend odvela u finale Istoka. 

Sa 19 koševa Delavedova je bio najefikasniji igrač Klivlenda, dok je Tompson sa 17 uhvaćenih lopti apsolutno dominirao u skoku. Pritom, ubacio je i 13 poena. Džejms je opet imao sjajnu statistiku pošto je bio na granici "tripl-dabla". Uz devet skokova, imao je 11 asistencija i 15 koševa. Šut mu, međutim, nije bio jača strana na ovom meču pošto je pogodio tek sedam puta iz 23 pokušama. U poraženom Čikagu bolji od ostalih bili su Džimi Batler sa 20 i Derik Rouz sa 14 poena. 

Katastrofalnom igrom u poslednjoj deonici Klipersi su propustili prvu meč loptu u duelu sa Hjustonom (107:119) a poraz ih je udaljio od prvog plasmana u finale plej ofa Zapadne konferencije u klupskoj istoriji. Prosto je neverovatno da su Klipersi izgubili meč u kojem su u drugom poluvremenu vodili sa 19 poena razlike (87:68) i u kojem su u postpunosti neutralisali najboljeg igrača Hjustona Džejmsa Hardena. 

Presudila je poslednja deonica u kojoj je Harden presedeo na klupi, a u kojoj su  eksplodirali Kori Bruer i Džoš Smit. Bruer je u poslednjih 12 minuta ubacio 15, od ukupno 19 svojih koševa, a Smit 14, od, takođe 19 svojih poena na ovom meču. Ovom dvojcu treba dodati Dvajta Hauarda koji je zatvorio sve prilaze svom košu i Hjuston je taj period dobio sa 40:15! Hauardov učinak je na kraju iznosio 20 poena i 21 skok. 

U poraženim Klipersima najefikasniji je bio Kris Pol sa 31 košem. Samo tri manje ubacio je Blejk Grifin, ali obojica su bili potpuno odsutni u poslednjoj četvrtini kada je padala odluka o pobednika. 

U noći između nedelje i ponedeljka igraće se "majstorica" u Hjustonu posle koje će se znati koji će od dva tima igrati u finalu plej ofa Zapadne konferencije.

2024 © - Vesti online