Petak 15.05.2015.
08:56
B92

"Borićemo se do poslednje kapi krvi!"

Tanjug/AP
Kontradiktorne izjave ukrajinskog predsednika

- Borićemo se do poslednje kapi krvi - kazao je Porošenko na početku intervjua za nemački TV kanal ZDF i dodao  da će se snage Kijeva boriti da bi zaštitile grad Marijupolj od ruskih agresora.

On optužuje Rusiju za invaziju svoje zemlje, jer od početka sukoba podržava pobunjeničke snage samoproglašene Narodne republike Donjeck i Lugansk. Te tvrdnje ponavljaju, kao eho, SAD i NATO, ali do danas nisu pružile čvrste dokaze, a s druge strane ruske vlasti negiraju optužbe.

Sve velike nacije, uključujući Rusiju i NATO članice, mirovni sporazum u Minsku vide kao jedini način da se uspostavi mir u Ukrajini i njihove diplomate traže od obe strane da poštuju sve tačke sporazuma.

U istom intervjuu, međutim, Porošenko je izjavio da ostaje posvećen miru i da ne vidi vojno rešenje konflikta, uprkos tome što je prethodno rekao da će se boriti do kraja.


On je rekao da njegova zemlja plaća previsoku cenu poštujući dogovor iz Misnka i izjavio je da su 83 vojnika poginula od mirovnih pregovora u februaru.

Porošenko je, u intervjuu, takođe pogazio svoju raniju izjavu da će osloboditi aerodrom u Donjecku.

- Savetujem vam da ne čitate ruske novine. Jedino tamo možete da pročitate takve gluposti. rekao je on.

Samo tri dana ranije na njegovom zvaničnom vebsajtu bila je objavljena njegova izjava: "Nemam nikakve sumnje, oslobodićemo aerodrom, jer je to naša zemlja, i izgradićemo novi aerodrom."

2024 © - Vesti online