Četvrtak 14.05.2015.
19:49
Srna

Lavrov: Moskva prihvata ono što Srbiju zadovoljava

Reuters
I da ponovi: Nema sličnosti između Krima i Kosova

- Stav Rusije o kosovskom pitanju apsolutno je jasan i nepromenljiv - regulisanje ovog problema moguće je isključivo na osnovu međunarodnog prava i u okvirima određenim u rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 - rekao je Lavrov.

Komentarišući sličnosti slučajeva Kosova i Krima, Lavrov je za "Politiku" izjavio da su apsurdni pokušaji onih koji su režirali odvajanje Kosova od Srbije, bez ikakvog referenduma, da stave pod sumnju slobodno izražavanje volje Krimljana. On je naveo da je Rusija upozoravala da će uvođenje u međunarodnu upotrebu modela proglašenja nezavisnosti određenih teritorija stvoriti presedan.

- Više puta smo skretali pažnju da u poslednje vreme zapadna alijansa na čelu sa SAD naširoko koristi dvostruke aršine, krši temeljna načela međunarodnog prava, bezočno se direktno meša u unutrašnje stvari suverenih država - naveo je Lavrov uoči posete Srbiji.

Lavrov doputovao u Beograd

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je večeras u radnu posetu Beogradu, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Zvanični deo posete biće obavljen sutra, kada će se Lavrov sastati sa najvišim zvaničnicima Srbije sa kojima će razgovarati o bilateralnim odnosima, kao i o predsedavanju Srbije OEBS-u, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Tanjug
Lavrova je dočekao kolega Ivica Dačić

U ambasadi Rusije u Beogradu ranije je rečeno Tanjugu da je predviđeno da se ruski ministar spoljnih poslova sastane sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Lavrov će sutra ujutro položiti venac na Groblje oslobodilaca Beograda povodom 70. godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu, uz vojni orkestar i gardiste - učesnike Parade pobede u Moskvi 9. maja. 

2019 © - Vesti online