Četvrtak 14.05.2015.
17:39
Tanjug

"Siromaštvo - rastuća pretnja porodicama"

Tanjug
Kada nema para, ima puno problema: Zaštitnik građana

U saopštenju ombudsmana, povodom Međunarodnog Dana porodice, navodi se da je, takođe, posebno značajna efikasna zaštita prava na ograničeno radno vreme, na odmor i druga prava iz radnog odnosa, koja su od velikog značaja ne samo za radnika, odnosno radnicu, već i za njihov porodični život.

Kako je istaknuto, od ukupnog broja pritužbi koje je u prethodnih godinu dana primio Zaštitnik građana, a koje se odnose na zaštitu porodice i porodičnog života, 11 odsto tiče se nasilja u porodici, mahom prema ženama i deci.

Navodi se i da se povećava stopa rizika od siromaštva u Srbiji pa tako za 2014. godinu iznosi 25,6 odsto u odnosu na 24,6 odsto u 2013. godini, a riziku od siromaštva najviše su izložena deca i to 29,6 odsto.

Ombudsman ističe i da su teret mera štednje u Srbiji najviše podnele porodice, a njihove posledice su najteže pogodile decu.

Kako bi se obezbedila veća društvena i državna podrška porodicama sa posebno ranjivom decom, Zaštitnik građana je predložio izmene i dopune Zakona o radu i Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

2024 © - Vesti online