Petak 15.05.2015.
09:45
D. Lj. Joksić - Vesti

Članovi Oebsa odneli četiri tela iz Kumanova!?

Reuters
Stravične slike posle oružanih sukoba u Kumanovu

Od ubijenih terorista potvrđen je identitet i makedonskog državljanina Nusreta Kaljošija, ali on nije bio jedan od vođa. U policiji kažu da se nastavlja identifikacija preostalih žrtava, kao i 30 uhapšenih terorista budući da su neki od njih davali lažne podatke o sebi.

U policiji ističu da su dosad baratali brojkom od 14 ubijenih terorista jer su to veče, posle borbi, toliko tela izbrojali specijalci.

Međutim, kad je kasnije javni tužilac pravio uviđaj, on je našao ukupno 10 tela! Pre nego što je saopšten tačan broj žrtava, pojedini analitičari su izjavili da je među teroristima bilo nekoliko Amerikanaca, a očevici iz kumanovskog Divljeg naselja za "Vesti" tvrde da su tela ubijenih napadača iznosili članovi tima Oebsa, pa se postavlja pitanje da li su možda oni sklonili četvoricu ubijenih terorista.

Meštani se vraćaju

Meštani kumanovskog Divljeg naselja počeli su da se vraćaju u svoje kuće, ili makar u one koje nisu potpuno uništene. Struje u Divljem naselju sada ima, rade prodavnice i pijaca, a popravljena je i fiksna telefonija. Komisija za procenu štete je izašla na teren, a prema prvim procenama, kako kaže sekretar opštine Kumanovo Valentina Aleksovska, oštećeno je 66 kuća 121 porodice. Tačan broj će se, međutim, znati tek kada komisija do kraja završi posao.

U svakom slučaju, sada je definitivno sigurno da su svih pet osoba, koji su važili za vođe kumanovske terorističke grupe, u rukama policije bilo živi ili mrtvi. Osim ubijenih Mirsada Ndrecaja i Beg Rizaja, u rukama policije su se našli Sami Ukšini, poznat kao Komandant Sokoli, Muhamed Krasnići alijas Komandant Mališeva i Deme Šehu, poznat kao Komandant Juniku.

Jedan terorista stigao iz Nemačke

Od 30 uhapšenih terorista, 18 su s Kosova, dvojica su makedonski građani sa boravkom na Kosovu, devetorica su državljani Makedonije, a jedan je albanski državljanin sa boravkom u Nemačkoj. Većina ih je izjavila da su u Makedoniju ušli ilegalno.

Uhapšeno je ukupno 30 pripadnika terorističke grupe koji su na saslušanju priznali da su planirali napad na policijske stanice, državne institucije, tržne centre i druge objekte u Makedoniji, a neki od uhapšenih su otkrili i tajne lokacije na kojima su sakrivali oružje i municiju.

Paralelno s istragom krvavog sukoba u Kumanovu, makedonska javnost raspravlja da li su napadači bili plaćenici, teroristi ili džihadisti. Analitičari su ubeđeni da je reč o plaćenicima, a policijski general Goran Mitevski, bivši direktor bezbednosnih službi MUP-a, veruje da su "kumanovskim psima rata", bivšim komadantima OVK koji se nisu integrisali na Kosovu, isplaćene smešno male sume od 1.000 do 2.000 evra da izazovu crni scenario u Makedoniji, a da oni uopšte nisu ni znali ko stoji iza te ideje i organizacije akcije.

Protesti ne prestaju

Protesti građana protiv vlade premijera Nikole Gruevskog ne jenjavaju. I osmog dana u Skoplju je tražena ostavka celog vladinog kabineta. Građani su protestovali i protiv brutalnosti policije od čije ruke je pre dve godine stradao mladić Martin Nešoski. Demonstranti su poručili Gruevskom da će svakog dana protestvovati i da neće prestati sve dok ne podnese ostavku

2024 © - Vesti online