Petak 15.05.2015.
09:20
J. L. Petković - Vesti

"Svedoci umiru, a nadležni ćute"

printscreen
Komisija traži izvinjenje zbog izostanka istrage nestanka Srbina iz Orahovca

Komisija od šefa Unmika traži da prizna odgovornost i da se za patnju i duševni bol javno izvini porodici Vitošević. Takođe se od nadležnih na Kosovu traži da preduzmu sve neophodne korake da se krivična istraga nastavi i počinioci budu izvedeni pred lice pravde.

Marko Vitošević otet je 16. juna 1999. juna godine iz kuće u Orahovcu, a nedavna odluka Savetodavne komisije, u koju su "Vesti" imale uvid, je prva informacija koju je njegov sin Zvezdan posle 16 godina dobio o sudbini svog oca.Nestanak je odmah prijavljen Kforu, Unmiku i prizrenskom Okružnom javnom tužilaštvu, a troje svedoka izjavilo je da su pripadnici OVK Marka Vitoševića odveli u "vatrogasnu stanicu", ispitivali i mučili, da bi ga potom odveli na drugu lokaciju, i od tada mu se gubi svaki trag.

U istražnim spisima Unmik, navedeno je da su svedoci kao kidnapere naveli M. U, A. B. i još troje pripadnika OVK.

- Svedoci umiru, a oni ne preduzimaju ništa. Sve ove godine me niko nije kontaktirao, i zbog toga sam tužio Unmik. Iz ovog mišljenja Savetodavne komisije se ne vidi da su osumnjičeni ispitani ponaosob, što znači da je to neko sve vreme držao u fioci. U međuvremenu je dvoje svedoka je preminulo, a jedan zbog starosti i bolesti ne može da sarađuje. Prepušteni smo sebi, i nismo jedini - kaže Zvezdan Vitošević.

On ističe da je poseban problem datum nestanka njegovog oca, 16. jun, pošto je nato već ušao na Kosovo, a Vojska SRJ napuštala pokrajinu. Zbog toga odgovornost odbacuju i Srbija i misija UN.

- Od samog početka mnoge porodice, pa i moja, u situaciji smo da moramo sve sami da preduzimamo, jer niko ne radi svoj posao. I država Srbija nas je ostavila. Iscrpećemo sve pravne lekove ovde, ali ćemo nastaviti da tražimo pravdu pred međunarodnim sudovima. Tužićemo i Unmik i Srbiju - oogročen je Zvezdan Vitošević, ističući da porodica i danas, posle 16 godina,  preživljava agoniju jer ne zna kakva je sudbina zadesila Marka Vitoševića, supruga i oca. 

Bez prava na tužbu

U Udruženju porodica stradalih na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2000. godine ističu da je problem što mišljenja Savetodavne komisije nisu obavezujuća, te da je sve poneka porodica dobije od Unmik - šturo pismo izvinjenja.
- Unmik je svestan zavrzlama oko nadležnosti, pa porodicama ne šalje rešenje, niti priznanje odgovornosti (na osnovu odluke Savetodavne komisije), tako da ne možemo da ih tužimo. Ni jedna od porodica koja je član našeg Udruženja nije dobila obaveštenje da je Unmik dokumentaciju i preporuke komisije prosledio Euleksu - navode u Udruženju.

2019 © - Vesti online