Petak 15.05.2015.
08:45
D. Dekić - Vesti

Bez sukoba s Rusijom zbog EU

A. Čukić
Jedinstvena politika EU mit: Živadin Jovanović

Međutim, o odricanju Beograda od neutralnosti i priklanjanju politike sankcija prema Moskvi, progovorila je šef srpskog pregovaračkog tima za pristupanje EU Tanja Miščević. Ona je rakla da će Srbija na osnovu sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU morati da uskladi spoljnopolitičku i bezbednosnu politiku sa Briselom.

Pridružio joj se bivši švedski šef diplomatije Karl Bilt porukom da dugoročno Srbija neće moći da sedi na dve stolice, ali da veruje da se "već odlučila za jednu" pošto se usmerila ka EU.

Zagrljaj s Kinom

- Politika sankcija Rusiji propala je i okrenula se protiv SAD i njihovih saveznika. Posetom ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, američki državni sekretar Džon Keri je dokazao da je nemoguće izolovati ogromnu zemlju i njeno ogromno tržište, jer ona može i autohtono da se razvija - kaže Živadin Jovanović i dodaje da je izolacija zbližila Rusiju i Kinu, dve ogromne mnogoljudne zemlje.

Protivargumenti bivšeg šefa diplomatije SRJ Živadina Jovanovića su da ni EU nema jedinstvenu politiku, ali i da je američka strategija kažnjavanja Rusije koju sledi Brisel doživela krah.

- Nema u EU jedne politike, već ima država koje bi da sopstvene stavove nametnu kao stav cele EU. Tu SAD posmatram kao najmoćniju članicu EU, a sekundira im nemačka kancelarka Angela Merkel, ali samo koliko je to nužno. Ne zaboravimo da Srbija nije otvorila ni jedno pregovaračko poglavlje o članstvu, pa ne može ni da primenjuje tu imaginarnu jedinstvenu politiku EU - ocenio je Jovanović.

On je naglasio da pritom ne misli da se Srbija mora da se konfrontira sa Briselom, kao i da smatra da Beograd treba da bude otvoren za evrointegracije, ali da EU ne treba da nam bude pitanje života i smrti i da zbog toga podležemo ucenama.

- Pitanje je da li će nas EU ikada prihvatiti, ili će se nastaviti fragmentiranje države i srpskog naroda kao političkog faktora na Balkanu - kaže Jovanović koji smatra da Beograd treba da bude okrenut i BRIKS, u kojem su Rusija, Brazil, Indija i Kina. Sa Rusijom, kako navodi, to nije pitanje bratstva i emocija, već bi Beograd bez Moskve bio bez oslonca i na povocu Zapada.

Da Srbija svakako treba da uskladi politiku sa Briselom, ako želi evropske integracije, ukazuje analitičar Dragoljub Anđelković. Ali naglašava da to treba da se desi u nekom dužem roku kada pridruživanje postane realno.

- Ovo sada je zlonamerni pritisak povodom pitanja koje je za daleku budućnost - zaključio je Anđelković za "Vesti".

2024 © - Vesti online